MENIU

Secetă extremă în România. Pericolul averselor torențiale 

Consecințe grave asupra agriculturii, din lipsă de precipitații. În România se instalează, ușor, ușor, seceta extremă. În ciuda ploilor torențiale, capacitatea de înmagazinare de apă a solului este redusă. 

"În momentul de față, partea de est și sud-est a României, în special în zona Moldovei, a Dobrogei și mare parte din Muntenia, se confruntă în continuare, atât în ceea ce privește cultura de grâu de toamnă cât și cea de porumb, cu o secetă puternică și chiar extremă. Și, deși am asistat la episoade cu instabilitate atmosferică, care au implicat și averse torențiale, să știți că, în decursul unei averse torențiale, capacitatea de înmagazinare de apă a solului este una foarte redusă", a declarat Gabriela B[ncil[, directorul ANM, pentru dcnews.ro.

"Acesta este motivul pentru care se produc acele scurgeri pe versanți, acele inundații rapide care pot fi extrem de periculoase. Capacitatea de înmagazinare a solului, în contextul unei averse torențiale, este chiar mai mică de 50% din cantitatea totală înregistrată. Prin urmare, toate aceste manifestări de instabilitate atmosferică sunt, de cele mai multe ori, un factor agravant în ceea ce privește manifestările asupra agriculturii, pentru că există perioada de arșiță, perioada lipsită de precipitații, iar în timpul acestor manifestări de instabilitate atmosferică, prin intensificări puternice ale vântului sau prin grindină, putem să ajungem în plus la afectarea culturilor respective”, a explicat Gabriela Băncilă.

Mai multe articole despre:
seceta seceta romania prognoza meteo