MENIU

Cod Portocaliu de inundații pentru 9 judeţe şi comandament de urgenţă! Care sunt județele afectate

Hidrologii au emis o avertizare Cod Galben și una Cod Portocaliu de inundații pentru mai multe râuri din țară. Astfel, comandamentul de urgenţă se va reuni, la Guvern.

COD PORTOCALIU

În intervalul 11.01.2016 ora 20:00 – 12.01.2016 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior amonte s.h. Leordina, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare amonte s.h. Nepos şi afluenţii săi de dreapta din judeţul Bistriţa Năsăud, Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău superior şi afluenţii săi din judeţele Sălaj şi Bihor, Someşul Mic bazin superior şi afluenţii săi din judeţul Cluj, Crişul Repede - amonte s.h. Vadu Crişului (judeţele Bihor şi Cluj), Crişul Negru – bazin superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Bihor şi Arad, Crişul Alb amonte s.h. Gurahonţ şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara şi Arad, Arieş – bazin superior şi afluenţii săi din judeţele Alba şi Cluj.

Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 12.01.2016 ora 03:00 – 12.01.2016 ora 11:00 pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Crişul Negru (bazin superior şi mijlociu) şi pe unele râuri situate în zona de munte din judeţele Maramureş, Cluj şi Alba.

COD GALBEN

În intervalul 11.01.2016 ora 18:00 – 13.01.2016 ora 06:00 pe râurile din bazinele hidrografice: râul Tisa (la intrarea în ţară), Vişeu, Iza, Tur (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someş (judeţele Bistriţa Năsăud, Sălaj, Maramureş, Cluj şi Satu Mare), Crasna (judeţele Salaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara), Arieş (judeţele Cluj şi Alba), Bega amonte s.h. Făget, Bistra şi alţi afluenţi ai Timişului superior aferenţi sectorului aval Teregova-amonte Lugoj din judeţele Caraş Severin şi Timiş.

 

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut prefecților din județele vizate de avertizări hidrologice - Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara și Alba - să convoace comitetele județene pentru situații de urgență și să monitorizeze permanent zonele cunoscute cu risc de inundații, informează un comunicat.

De asemenea, la ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Tobă a solicitat să fie luate toate măsurile de pregătire pentru asigurarea unor intervenții operative, astfel încât populația să nu fie în pericol, să nu existe cazuri de comunități izolate sau de căi de acces blocate din cauza apelor și a subliniat nevoia unei cooperări active între toate instituțiile de la nivel local cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

''Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut atenție maximă în orele următoare în județele unde sunt avertizări de inundații. În contextul avertizărilor de inundații emise de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a convocat astăzi, 11 ianuarie, la sediul MAI, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință cu Prefecturile din județele vizate de avertizările hidrologice'', se arată în comunicat.

Personalul operativ al MAI — pompieri, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră — este pregătit să acorde sprijin comitetelor locale pentru situații de urgență pentru a evita situațiile de risc pentru populație, iar în cazul producerii unor inundații să se elimine cât mai repede efectele acestora, se precizează în comunicatul citat.

Începând de luni noaptea și până la expirarea avertizărilor, la sediul prefecturilor și serviciilor deconcentrate cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, va fi asigurată permanența, subliniază MAI.

Conform informărilor făcute de către reprezentanții Ministerului Mediului și Apelor Române, au fost deja luate măsuri de prevenire a acumulării unor debite mari de apă care să afecteze comunitățile din zonele atenționate de hidrologi, se mai arată în comunicat.

La ședința operativă organizată la nivelul MAI au participat reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Transporturilor și ai altor instituții publice cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomenele hidrologice.