MENIU

Zeci de noi construcţii şcolare sunt în şantier în judeţul Mureş de ani de zile

Foto: RTV

Investiţii fără căpătâi. Zeci de noi construcţii şcolare sunt în şantier în judeţul Mureş de ani de zile. Lucrările au început în urmă cu doi ani, însă banii nu au fost suficienţi şi pentru terminarea lor. Astfel, milioane de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Mai mult, chiar finalizate, o parte din aceste construcţii ar putea fi complet inutile, deoarece au fost demarate în localităţi în care există un număr redus de copii.

În localitatea mureşeană Sânişor sunt doar 10 copii care merg la şcoală şi alţi 10 care merg la grădiniţă. Deocamdată învaţă în căminul cultural. Acum doi ani, Guvernul a alocat trei sute de mii de lei pentru construcţia unei şcoli nou-nouţe. Ar mai fi nevoie de încă patru sute de mii de lei pentru finalizarea construcţiei. Reprezentanţii inspectoratului consideră că investiţia a fost demarată fără rost.

''Pentru nouă copii câţi avem acolo la grădiniţă şi poate câţiva şi la şcoală nu cred că ar fi fost necesară o construcţie cu atâtea spaţii cu o suprafaţă atât de mare", a precizat Ştefan Someşan, inspector şcolar general ISJ Mureş.

Directorul şcolii de la Sânişor spune că elevii din mediul rural au dreptul să înveţe în aceleaşi condiţii ca cei de la oraş.

''Copilul acela are dreptul să rămână în satul lui natal să înveţe acolo să nu trebuie trezit în fiecare dimineaţă la ora 6 sau la 5 să se pregătească să meargă cu microbuzul şcolar 10 kilometri'', susţine Nagy Sandor, drector şcoală generală.

O parte dintre localnicii din Sânişor speră să-şi ducă copiii la şcoală în sat, dar nu exclud nici varianta ca odraslele lor să frecventeze cursurile la oraş.

Şcoala din Sânişor este doar una dintre cele 100 de construcţii din judeţ începute în 2008 şi rămase în şantier. Pentru finalizarea lor ar mai fi nevoie de 80 de milioane de lei. Bani nu mai sunt, iar construcţiile începuterămân neutilizate.
Mai multe articole despre:
şcoală şantier Mures construcţie