MENIU

Yair Miron, fiul patronului clinicii Sabyc, rămâne în arest. Tribunalul Bucureşti a respins cererea de eliberare sub control judiciar

Foto: bmvbs.de

Fiul patronului clinicii Sabyc, Yair Miron, a dispus ca donatoarele să nu mai aştepte în holul recepţiei, având în vedere etnia lor, pentru a nu fi văzute de pacientele sale VIP, care veneau la tratamente de înfrumuseţare, motivează Tribunalul Bucureşti decizia de a-l menţine în arest pe Miron. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Instanţa arată, în motivarea deciziei din 11 august, că, deşi Yair Miron a susţinut că nu s-a implicat în administrarea clinicii Sabyc, declaraţia acestuia este contrazisă de cea a unui martor, Mihai Tănasă. Potrivit martorului, Miron i-ar fi atras atenţia ca "fetele (donatoarele) care veneau la tratament să nu mai aştepte în holul recepţiei, pentru a nu fi văzute de pacienţii VIP care veneau la cabinetul său, întrucât atitudinea donatoarelor şi semnalmentele lor vădeau etnia de care aparţineau, care intra în contradicţie făţişă cu pacientele de o bună condiţie ale medicului Yair".

De asemenea, la dosar există o interceptare a unei convorbiri cu secretara Cecilia Borzea, şi ea arestată în cauză, din care reiese că medicul Yair Miron avea cunoştinţe despre donatoare, depre problemele medicale apărute la unele dintre paciente, dar şi că avea responsabilităţi de ordin administrativ în clinica Sabyc.

Instanţa reţine, potrivit motivării, că fiul patronului Sabyc este un tânăr cu studii superioare, fără antecedente penale, dar arată că aceste caracteristici nu pot combate gradul ridicat de pericol social al faptelor de care este acuzat, având în vedere că Yair Miron este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi prelevare de celule umane pentru transplant. "Durata arestării preventive nu este disproporţionată în raport de importanţa şi complexitatea cauzei, precum şi de gravitatea faptelor imputate", se arată în motivare.

Yair Miron, fiul patronului clinicii Sabyc, implicată în traficul cu ovule, a declarat pe 11 august, la Tribunalul Bucureşti, unde a cerut eliberarea condiţionată sub control judiciar, că se ocupa doar de tratamente cosmetice la clinică şi că nu avea treabă cu pacienţii de la ginecologie. Tribunalul Bucureşti a respins, în consecinţă, ca neîntemeiată, cererea de eliberare sub control judiciar, dar decizia poate fi atacată cu recurs.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 27 iulie, recursul împotriva arestării făcut de patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, de fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident, şi de Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii. Tribunalul Bucureşti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi "capii" reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc. Este vorba despre patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinică, şi Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii, nu este definitivă.



Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au reţinut că Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător “de facto” al unei clinici private din Capitală, a pus bazele traficului de celule umane. Astfel, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul fiului său, Yair Miron, în calitate de asociat unic al clinicii private, precum şi de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, învinuiţii L. Natan, Z. Genia, precum si cu alte persoane.

Cecilia Borzea  îndeplinea, potrivit DIICOT, formalităţile ce presupuneau asigurarea cazării medicilor, beneficiarilor tehnicilor de FIV şi racola direct sau prin persoane interpuse tinere, dispuse să fie supuse tratamentului de stimulare ovariană şi prelevare de ovocite.

Pe parcursul activităţii infracţionale, la grup au mai aderat şi alte persoane, faţă de 22 dintre acestea, procurorii DIICOT dispunând începerea urmăririi penale. De altfel, la momentul descinderii în clinică, anchetatorii au găsit 30 de persoane pregatite pentru realizarea fertilizării “in vitro”.

Procurorii au cerut arestarea a încă doi medici israelieni, Levit Natan şi Ziskind Genia, dar solicitarea le-a fost respinsă, cei doi având interdicţie de a părăsi ţara. 

Mai multe articole despre:
VIP ovule paciente donatoare clinica Sabyc Yair Miron