MENIU

Vacanţă în Sălişte,"Capitala Spirituală" a Mărginimii Sibiului

Foto: infotravelromania.com
Dacă aţi fost în Mărginimea Sibiului şi nu aţi vizitat muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, e ca şi cum ati fost la Paris şi nu aţi vizitat Luvrul.

Este una dintre cele mai frumoase zone ale ţării şi unul din cele mai importante puncte de interes pentru turişti de pretutindeni. Vorbim despre Mărginimea Sibiului - o zonă cu puternică tradiţie în oierit. Am vizitat şi noi aceste plaiuri şi ne-am oprit la Sălişte, oraşul considerat capitala spirituală a Mărginimii.

Nici nu vă trebuie mult să ajungeţi acolo. Orăşelul se află la doar 20 de kilometri de Sibiu, la poalele Munţilor Cindrel. Peste 20 de muzee sau biserici puteţi vizita în Sălişte şi în cele 9 localităţi care aparţin de oraş.

La 3 kilometri de oraş găsim schitul Foltea, ascuns în pădurile de fag şi de mesteacăn. A fost ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi în primul razboi mondial. Zona este renumită şi datorită unui izvor tămăduitor.

Oamenii din toata ţara, dar şi din străinătate vin aici la acest izvor de la Schitul Foltea ca să se trateze de anumite boli. Legenda spune că din acest izvor al tămăduirii curgea până nu demult lapte şi miere.

La doar câteva minute, într-un loc numit Poiana Soarelui, ajungem într-un parc de sculpturi în lemn. Un loc care ne duce cu gândul la vechile tradiţii ale artei populare.

Sculpturile de aici au fost realizate în anii 80. Pe atunci aici la Sălişte meşteri din toată ţara se adunau şi realizau aceste adevărate monumente din lemn

Dacă aţi fost în Mărginimea Sibiului şi nu aţi vizitat muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, e ca şi cum ati fost la Paris şi nu aţi vizitat Luvrul. Acestea sunt cuvintele lui Zosim Oancea, întemeietorul muzeului, care vă întâmpină chiar la intrare.
Muzeul are peste 700 de icoane pe sticlă, este cunoscut în toată lumea şi apare în toate ghidurile internaţionale. Este muzeul cu cea mai reprezentativă colecţie de icoane pe sticlă din Europa.

Nu părăsim Sibielul până când nu îi facem o vizită lui Nea Ion Petra. Are 80 de ani şi, vorba aia, bate fierul cât e cald de pe la 14. Este printre ultimii fierari din zonă.

Nea Ion are însă un mare of. Nu mai are cui împărtăşi din tainele meseriei. Meşteşugul fierului nu îi mai atrage pe tineri, care se orientează spre alte meserii mult mai bine plătite.