MENIU

Un istoric britanic a creat un şal, de 3,5 metri, doar din mătase de păianjen - VEZI FOTO

FOTO: ©Corbis
FOTO: ©New York Times

Un istoric de artă din Marea Britanie a creat un şal de trei metri şi jumătate, ţesut exclusiv din mătase de păianjen, considerat a fi cel mai mare din lume.

Şalul de trei metri şi jumătate, ţesut de mână, a fost realizat de Simon Peer în cinci ani şi a "mâncat" aproape 475.000 de dolari partenerului de afaceri american, Nicholas Godley.

Creaţia bizară a fost expusă la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din New York şi va veni la Londra în 2010.

Mătasea a fost extrasă de la peste un milion de păianjeni, dintr-o specie care poate fi găsită doar în insula Madagascar. Doar femelelr speciei produc firul auriu şi suficient de rezistent de care aveau nevoie. "Nu vreau să par îngâmfat, dar am vrut să producem o operă de artă", a declarat Godley pentru New York Times.

Păianjenii, specie neveninoasă, au fost asezaţi cu atenţie în nişte hamuri în aşa fel încât să nu poată să evadeze sau să se mănânce reciproc. Aceştia era apoi recoltaţi cu grijă. Un păianjen poate să scoată chiar şi 400 de metri de filament, la o singură prelucrare.

24 de filamente, fiecare de la un ham, erau apoi răsucite de mână, într-un singur fir, şi apoi răsucite din nou cu alte trei filamente alcătuite din 24 de fire, doar pentru a produce firul necesar pentru materialul textil.

Încercările iniţiale au încercat să recreeze o maşinărie ciudată care putea extrage 24 de fire în acelaşi timp. Din păcare tentativa a eşuat pentru că femele au început să se mănânce între ele.

Simon Peer a declarat că ştie de existenţa a doar două alte ţesături din mătase de păianjen, dar acestea au doar câţiva centimentri şi sunt ţinute într-un muzeu din Lyon, Franţa.

Mai multe articole despre:
Londra New York păianjen Madagascar mătase