MENIU

Un avion al Turkish Airlines s-a prăbuşit lângă Amsterdam. Nouă pasageri au murit

Foto: RTL NETHERLANDS
Foto: RTL NETHERLANDS
Foto: RTL NETHERLANDS
Foto: RTL NETHERLANDS
Un martorul ocular a spus că motorul a "sărit" pur şi simplu din avion
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Un avion al Turkish Airlines s-a prăbuşit lângă Aeroportul Schiphol din Amsterdam
Echipele de intervenţie au venit de urgenţă la locul accidentului pentru a acorda ajutor victimelor
Un avion al Turkish Airlines s-a prăbuşit înainte de aterizare

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, peste 80 de persoane au fost rănite, iar şase dintre ele se află în stare critică, după ce un avion aparţinând companiei Turkish Airlines s-a prăbuşit miercuri în apropiere de aeroportul Amsterdam-Schiphol, au anunţat oficiali olandezi.

Noul bilanţ a fost anunţat în cursul unei conferinţe de presă, organizată pe aeroport. 25 dintre victime sunt rănite grav, a precizat Ineke van der Zande, purtător de cuvânt al serviciilor de intervenţie.

"Peste 80 de persoane au fost transportate la 11 spitale" din ţară, a spus ea. "Şase dintre ele sunt rănite foarte grav. Este dificil de spus dacă vor supravieţui. 25 dintre ele sunt rănite grav, iar 24 rănite uşor", a afirmat ea. Natura rănilor a 31 de pasageri "urmează să fie determinată", potrivit purtătoarei de cuvânt.

Trei membri ai echipajului au murit în cabina avionului, de unde nu le-au fost scoase cadavrele încă, a anunţat un purtător de cuvânt al Parchetului.

Autorităţile olandeze au menţinut bilanţul de nouă morţi în accidente, anunţat anterior, în timp ce guvernatorul Istanbulului, Muammer Guler, a vorbit de un al zecelea deces.

Circa 60 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, iar 150 de persoane au participat la operaţiunile de salvare, potrivit lui van der Zande.

De asemenea, autorităţile au reuşit să recupereze cutia neagră a avionului, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de anchetă pentru securitate, însărcinat să ancheteze catastrofele din Olanda."Cutia neagră a fost găsită la scurt timp după sosirea anchetatorilor noştri la locul" accidentului, a spus Fred Sanders.

"Este foarte important pentru anchetă, pentru că aceasta conţine toate înregistrările de date şi magnetofonul (care înregistrează conversaţiile) din cabină", a adăugat el. Sanders a subliniat că este vorba de "informaţii despre tot ceea ce se petrece în timpul zborului".
Purtătorul de cuvânt nu a putut confirma sau infirma afirmaţiile autorităţilor turce, potrivit cărora pilotul avionului ar fi cerut autorizaţie pentru o aterizare de urgenţă înainte de a se prăbuşi.

Aparatul, un Boeing 737-800 al Turkish Airlines, care a decolat de laIstanbul cu 127 de pasageri la bord şi şapte membri ai echipajului, s-aprăbuşit la circa trei kilometri de aeroportul Amsterdam-Schiphol, laora locală 10.31 (11.31 ora României). Avionul decolase la 8.22 oralocală şi a României din Istanbul, cu destinaţa Amsterdam.

Pasagerii au declarat că avionul a intrat într-un gol de aer înainte dea se prăbuşi pe un câmp, unde s-a rupt în trei.

Un zbor special al Turkish Airlines, transportând apropiaţii victimelor accidentului, urma să ajungă miercuri seara, la ora locală 18.10 (19.10ora României) la Amsterdam, a anunţat Mirjam Snoerwang, o purtătoare de cuvânt a aeroportului.

Familiile şi apropiaţii victimelor, dar şi pasagerii care nu au fost răniţi în accident, sunt găzduiţi într-un centru special amenajat de autorităţile din Badhoevedorp, un sat din apropiere de aeroport.

Avionul s-a prăbuşit la aproximativ trei kilometri de pista aeroportului, pe un câmp de pe marginea unei autostrăzi, la mică distanţă de case, potrivit imaginilor televiziunii olandeze.

"Când avionul se pregătea să aterizeze normal, am avut impresia că am căzut într-un gol de aer, iar pilotul a pierdut controlul aparatului", a spus Tuncer Mutluhan, un bancher din Olanda, pentru postul turc NTV. "Deodată avionul a căzut. Totul s-a petrecut în trei până la cinci secunde... Apoi a izbucnit panica", a adăugat el.

Un alt pasager, Kerem Uzel, a spus că avionul "se afla la 600 de metri altitudine când a fost anunţată aterizarea". "Am pierdut brusc altitudine, ca şi cum aparatul ar fi intrat într-o zonă cu turbulenţe", a adăugat el. "Coada avionului a atins solul... şi am alunecat", aprecizat Uzel.
Mai mulţi martori oculari au declarat că aparatul nu a luat foc şi că avea viteză mică atunci când s-a prăbuşit.

Traficul pe aeroportul Schphol a fost suspendat parţial, iar două dintre cele patru piste au fost închise. Acesta este al cincilea aeroport din Europa în ceea ce priveşte numărul de pasageri - 47,7milioane în 2007 - potrivit cifrelor oferite de Consiliul Internaţionalal Aeroporturilor din Europa.

În ultimii ani au fost înregistrate mai multe incidente aviatice grave, în care şi-au pierdut viaţa aproape o mie de oameni

Cel mai recent accident aviatic a avut loc pe 13 februarie, când un avion de linie, cu 48 de persoane la bord, s-a prăbuşit pe o casă din apropierea aeroportului Buffalo, în nordul statului New York, din SUA. 49 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa.

Unul dintre cele mai grave incidente aviatice a avut loc pe 12 noiembrie 2001, tot în Statele Unite. Atunci, 265 de oameni, dintre care cinci aflaţi la sol, au murit. Pe 31 octombrie 1999, un aparat Boeing 767 aparţinând companiei Egyptair s-a prăbuşit în largul coastelor Statelor Unite. Nici una din cele 217 persoane aflate la bord nu a supravieţuit.

În august 2006, un avion rusesc cu 170 de oameni la bord s-a prăbuşit în nordul oraşului ucrainean Donetsk. Printre morţi s-au numărat şi 45 de copii. Pe 5 mai 2007, 114 oameni au murit după ce un avion s-a prăbuşit în Camerun. Tot în 2007, pe 1 ianuarie, o aeronavă indoneziană cu 102 pasageri s-a prăbuşit. Toate persoanele aflate la bord au murit.

Anul trecut, pe 24 august, 65 de oameni au murit după ce un avion Boeing 737 s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, în apropiere de capitala Kârgâzstanului. Tot în 2008, în septembrie, un avion Boeing 737 s-a prăbuşit în apropierea oraşului rusesc Perm. Toţi cei 82 de pasageri şi 6 membri ai echipajului au murit.

Potrivit airsafe.com, din 1970 şi până în prezent, în Europa au fost înregistrate doar 76 de incidente aviatice pentru cele peste 55 de milioane de zboruri efectuate. De asemenea, companiile aeriene din SUA şi Canada au efectuat în perioada 1970-2005 peste 144 de milioane de zboruri. În aceeaşi perioadă, au avut loc însă doar 69 de incidente aviatice. 

VEZI GALERIE FOTO