MENIU

Ultimii 400 de angajaţi ai uzinei de reparat vagoane din Roşiorii de Vede vor fi disponibilizaţi

Foto: www.agenda.ro

Ultimii 400 de angajaţi ai uzinei pentru reparat vagoane din Roşiori de Vede, SC Rova SA, vor fi disponibilizaţi începând din luna august.

“După discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii patronatului vineri, la Ploieşti, aşteptăm să ni se transmită notificarea de disponibilizare. Am înţeles că astăzi au depus-o la Bucureşti, pentru că, de fapt, sediul social este acolo. După scurgerea celor 45 de zile aferente procedurilor legale, de la data notificării, adică la finalul lunii august, se vor pune lacătele pe Rova şi cei 400 de oameni vor rămâne fără loc de muncă", a declarat Adrian Ilie, liderul Sindicatului Liber Rova.

Potrivit liderului sindical, salariaţii vor să iasă în stradă în semn de protest faţă de disponibilizarea colectivă, dar şi pentru că nu le-au fost virate la bugetul statului contribuţiile sociale reţinute din salarii şi, din această cauză, sunt în pericolul de a nu beneficia de indemnizaţia de şomaj. De asemenea, ei spun că veniturile salariale din ultimele luni le-au fost serios dijmuite şi li s-au acordat cu foarte mari întârzieri.

Mai precis, conform declaraţiilor lor, au fost trimişi în şomaj tehnic, cu 75% din salariu ,dar numai pentru o parte din lună, pentru că timp de şase zile, fiecare a fost trimis în concediu fără salariu. Marţi era chiar ziua în care li se promisese că îşi vor primi drepturile salariale pe luna iunie, dar oamenii erau neîncrezători că se va întâmpla acest lucru.

Potrivit liderului Sindicatului Liber Rova, Ilie Adrian, Inspectoratul Teritorial de Muncă a făcut un control în legătură cu această stare de fapt, dar, că încă nu au la cunoştinţă dacă acesta s-a finalizat şi care sunt concluziile. Salariaţii s-au arătat neîncrezători în efectele controlului pentru că, susţin ei, cei care au dat declaraţii au minţit în legătură cu concediile fără salariu.

Emil Ciobanu, directorul ITM Teleorman, a confirmat că este în derulare un control la Rova în legătură cu cele reclamate, dar şi faptul că din declaraţiile date inspectorilor ITM nu reiese că s-au acordat concedii fără salarii. De asemenea, potrivit acestuia, s-au mai constatat şi alte nereguli care vor fi penalizate conform legii la încheierea controlului.

Deşi liderul de sindicat spune că aşteaptă încă o discuţie pe faţă cu patronatul căruia i-a comunicat că este dispus s-o poarte la orice oră din zi sau din noapte şi că până atunci nu va organiza niciun protest, oamenii spun că nu mai au răbdare şi că le-a ajuns cuţitul la os.

Marţi, aceştia s-au strâns în faţa pavilionului central al firmei şi au hotărât să iasă în stradă şi să protesteze în mod paşnic. Este posibil ca miercuri, în jurul prânzului, să se strângă în faţa primăriei oraşului, sperând ca, în felul acesta, instituţiile statului să se sesizeze şi să-l oblige pe patron să le acorde toate drepturile legale.

Mai multe articole despre:
disponibilizări