MENIU

Tribunalul Bucureşti îi menţine şefului de la Sabyc interdicţia de a practica medicina

Foto: mpinteractiv.ro

Tribunalul Bucureşti a decis să îi menţină şefului de la clinica Sabyc, Harry Mironescu, interdicţia de a profesa medicina, respingând ca neîntemeiată cererea făcută de acesta prin care se dorea revocarea măsurii preventive impuse de către Curtea de Apel Bucureşti, odată cu eliberarea sa.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs.
Şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, a depus, pe 22 septembrie, la Tribunalul Bucureşti o a treia cerere de revocare a măsurii preventive, în  care le cere magistraţilor să îi permită să practice medicina. Interdicţia de a profesa ca medic i-a fost impusă lui Mironescu de Curtea de Apel Bucureşti pe 31 august, când l-a eliberat din arest, sub control judiciar.
Harry Mironescu rămâne cu interdicţia de a părăsi Bucureştiul, au decis, în urmă cu o săptămână, magistraţii Tribunalului Bucureşti, care au respins cele două cereri depuse de avocaţii lui Mironescu.

În aceeaşi zi, magistraţii tribunalului bucureştean au respins şi a treia cerere de revocare a măsurii de a nu părăsi ţara depusă de medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, cercetaţi şi ei în cazul clinicii Sabyc.
Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, a depus, la Tribunalul Bucureşti, două cereri de revocare a obligaţiei de a nu părăsi Bucureştiul, dispusă de Curtea de Apel Bucureşti în momentul eliberării sale, pe 31 august, deoarece trebuie să ajungă în Israel, la tratament.

Lewit şi Ziskind sunt la a treia încercare de revocare a măsurilor preventive care le-au fost impuse, după ce tot magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au respins, pe 8 septembrie şi pe 26 august, două cereri asemănătoare.

Medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind practicau medicina pe teritoriul României fără permis de muncă, fără autorizaţie sanitară şi fără acordul Colegiului Medicilor, informează un comunicat al DIICOT remis, pe 29 iulie, agenţiei NewsIn.
Cei doi medici au fost reţinuţi, în iulie, pentru 24 de ore, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material şi exercitarea fără drept a unei profesii. Ei au fost lăsaţi liberi de instanţă, dar nu au voie să iasă din ţară.

Şeful Sabyc, Harry Mironescu, şi secretara clinicii, Cecilia Borza, au fost eliberaţi pe 31 august, după decizia Curţii de Apel Bucureşti de a admite recursurile celor doi împotriva hotărârii Tribunalului, care nu a acceptat cererile de eliberare sub control judiciar. Decizia CAB a fost definitivă, cei doi fiind eliberaţi în aceeaşi zi.
Lui Mironescu şi Borza li s-a impus, în schimb, să nu părăsească Bucureştiul, să vină la instanţă şi la organele de urmărire penală când sunt chemaţi, să meargă la Poliţie conform programului de supraveghere, să nu influenţeze sau să se vadă cu martorii. Lui Harry Mironescu i s-a mai interzis să exercite profesia de medic.
Medicul Yair Miron, fiul lui Harry Mironescu, a fost eliberat pe 21 august, sub control judiciar, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. Magistraţii CAB şi-au motivat decizia prin faptul că Yair Miron nu a fost implicat efectiv în procedurile de fertilizare in vitro sau în racolarea donatoarelor de ovocite, deşi figura în calitate de unic asociat al clinicii Sabyc.

Tribunalul Bucureşti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi "capii" reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc, respectiv pentru Harry Mironescu, Cecilia Borza şi Yair Miron. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.