MENIU

Traian Băsescu, acuzat de fraudarea alegerilor prin referendum

foto: NewsIN
Iorgulescu: Cred că tema paralmentului ar trebui să fie una de sine stătătoare
Voinescu: Preşedinţii secţiilor de votare sunt numiţi de prefecţi pentru că aşa e legea
Sever Voinescu: Se confundă un instrument democratic cu furtul

Traian Băsescu este acuzat de societatea civilă de prefraudarea alegerilor. Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România spun că preşedintele se foloseşte de referendum în campania electorală, promovează ideea de parlament unicameral fără să dea şansa unei alte opţiuni.

Cele patru ONG-uri vor cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu referendumul.

Pârvulescu: Ar fi fost firesc să existe două liste, una pentru referendum şi alta pentru alegerile prezidenţiale

Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, reclamă mai multe neînţelegeri legate de organizarea alegerilor, una legată de secţiile speciale şi alta legată de lista permanentă a cetăţenilor cu drept de vot. "Una se referă la cele 3.500 de secţii de speciale care vor fi foarte greu de observat şi monitorizat şi alta care se referă la lista permanentă. Fiecare cetăţean va avea obligaţia să semneze pentru prezenţa la vot pe o singură listă. Noi credem că ar fi fost firesc să existe două liste, una pentru referendum şi alta pentru alegerile prezidenţiale", a declarat Pârvulescu.

Georgiana  Iorgulescu: Este vorba de o manipulare şi o distorsionare a discursului electoral

Georgiana  Iorgulescu, director exectiv Centrul pentru Resurse Juridice, a declarat la Realitatea TV că este vorba de o fraudă morală. "Deşi există decizii ale CCR care statuează că preşedintele poate să convoace referendum în ziua altui tip de alegeri, noi credem că este vorba de o manipulare şi o distorsionare a discursului electoral. În opinia noastră în campania pentru alegeri prezidenţiale, candidaţii ar trebui să discute  despre ceea ce doresc să facă cu România din perspectiva atribuţiilor preşedintelui înscrise în Constituţie. În loc de a face acest lucru, cel puţin candidatul care a propus această temă, să discute atribuţiile pe care le-ar îndeplini ca şi preşedinte, va trebui să discute despre parlament unicameral sau bicameral", a spus Iorgulescu în opinia căreia "De ce îşi e frică, nu scapi" este una care anatemizează Parlamentul României. 

"Avem de-a face cu un amalgam de informaţii  care va duce şi la imposibilitatea alegătorului de a discerne, pentru că nu toată lumea ştie ce este parlamentul unicameral sau bicameral. Cred că tema paralmentului ar trebui să fie una de sine-stătătoare care să ţină într-adevăr de o revizuire complexă a Constituţiei asupra căreia oamenii să fie informaţi pe acest subiect ", a adăugat Iorgulescu care crede că ar trebui luat în seamă articolul 57 din Constituţie.

Sever Voinescu: Se confundă un instrument democratic cu furtul

"În loc să îndemne oamenii să meargă la vot, ONG-urile îi descurajează. Acuzaţia este nepotrivită, întrucât se confundă un instrument democratic cu furtul. ONG-urile propagă această confuzie în scop electoral. E ciudat că aceste organizaţii se alătură unui discurs politic, lucru neobişnuit", a replicat Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu în campania electorală.