MENIU

Traian Băsescu a negociat cu partidele parlamentare, dar a amintit că el desemnează premierul

Foto: NewsIn
Reprezentanţii minoritălor naţionale au fost primii parlamentari care au venit la consultările de la Cotroceni

PSD, PD-L, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor au fost convocaţi marţi seară la Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu. Reprezentanţii minorităţilor, cei ai UDMR şi liderii PNL au avut discuţii cu şeful statului. PSD nu a participat la negocierile de la Cotroceni. Traian Băsescu a discutat, la urmă, cu premierul Emil Boc şi reprezentanţii PD-L.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că începe procesul consultărilor pentru desemnarea unui premier pentru formarea unui nou Guvern, precizând că nu se va abate de la "litera şi spiritul Constituţiei", încercând să evite criza politică în relaţia cu partidele parlamentare.

Şeful statului a citat din articolele 85 şi 103 ale Constituţiei, cele în care se enumeră procedurile Legii fundamentale pentru desemnarea premierului şi a formării noului Guvern, făcând două precizări. În primul rând, şeful statului a invocat situaţia constituţională în care nu există un partid cu majoritate absolută în Parlament, iar preşedintele este cel care desemnează primul ministru. De asemenea, Traian Băsescu a mai anunţat că, în cadrul consultărilor, nu se va abate de la Constituţie şi că va încerca să evite criza politică în relaţia cu partidele parlamentare.

Şeful statului le-a răspuns, în acest fel, partidelor care au votat moţiunea de cenzură şi care au sugerat că doresc formarea unei majorităţi parlamentare (fără să precizeze din cine ar fi formată), care să-i ceară preşedintelui Băsescu să nu ignore propunerea de premier pe care o va înainta la Cotroceni.

"Calculele politice nu au ţinut cont de interesul României", a spus Traian Băsescu. Şeful statului a anunţat că, în aceste condiţii, a invitat partidele parlamentare la Cotroceni pentru a începe procesul de negocieri. 

Primii care au discutat cu preşedintele Traian Băsescu au fost reprezentanţii minorităţilor (vezi video). La finalul consultărilor de la Cotroceni, liderul grupului minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a declarat că vor susţine orice formulă stabilă de guvernare, cu puteri depline în aprlament, şi care să funcţioneze până la alegeri.

De la ora 17.45 au fost la negocieri reprezentanţii UDMR. "Noi am propus să ne gândim la soluţia unui guvern anticriză", a spus Marko Bela după negocierile de la Cotroceni. Preşedintele Uniunii nu a exclus ca formaţiunea sa să susţină un guvern condus de un independent, chiar şi propunerea liberalilor - Klaus Johannis, primarul Sibiului.

Au urmat liberalii. După întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, liderul PNL Crin Antonescu a declarat că trebuie să se facă eforturi pe găsirea rapidă a unei soluţii care să aibă în vedere problemele de zi cu zi ale ţării, artzându-şi încrederea că şeful statului " va da dovadă de responsabilitate". Totodată, Antonescu a anunţat că l-a propus oficial pe Klaus Johannis pentru funcţia de prim-ministru în faţa preşedintelui ţării.

PSD nu a participat la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, cu toate că şeful statului îi convocase la Cotroceni la ora 19.15. Conducerea PSD i-a trimis preşedintelui Băsescu o scrisoare prin care îl anunţa că nu va lua parte la negocieri. Vezi aici motivaţia lui Mircea Geoană

Ultimii convocaţi au fost reprezentanţii PD-L. Premierul Emil Boc şi ceilalţi lideri democrat-liberali au discutat cu şeful statului. Înainte de la merge la întâlnirea cu şeful statului, PD-L s-a reunit într-o şedinţă a Biroului Permanent.

"Nu aţi venit într-un moment bun dar bine aţi venit. Aş vrea să multumesc premierului Emil Boc pentru determinarea pe care a avut-o că şi-a luat răspunderea pe legi pe care nimeni nu a îndrăznit să le promoveze în mandatul său. Pentru ce aţi făcut, şi cu bune şi cu rele, eu vă mulţumesc mult domnule Emil Boc", a declarat Traian Băsescu la începutul discuţiilor cu reprezentanţii PD-L.

La rândul său Emil Boc i-a mulţumit şefului statului, arătând că a fost efortul întregii echipe a democrat-liberalilor.

"Vă multumesc pentru aprecierile făcute. Este rezulatul efortului întregii echipe. PD-L este interesat de continuarea reformelor şi în continuare", a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că "cei care au creat această criză, acum cer stabilitate. Trebuie o acţiune politică rapidă, o decizie responsabilă", adresându-se delegaţiei PD-L.

"Fac o observaţie, în momentul de faţă cei care clamează cel mai mult nevoia de stabilitate sunt exact cei care au generat-o (criza politică), cei care au demisionat din Guvern în bloc, cei care au iniţiat moţiunea de cenzură iar acum vin şi spun: "Domnule, preşedinte, stabilitate!"Păi bine, unul face, altul trage, cam aşa vin lucrurile acum", a remarcat Băsescu, în debutul consultărilor cu liderii democrat-liberali.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că personal nu este dispus la o tergiversare a acestor discuţii pe marginea soluţiei pentru viitoarea guvernare.