MENIU

Trabanturile sunt la mare căutare în rândul colecţionarilor de maşini

Trabant

Nostalgie sau pasiune de colecţionar ? Deşi nu au caroserii de lux şi nici vitezele unor bolizi, automobilele produse în fostul lagăr comunist nu sunt mai puţin iubite de amatorii de maşini de epocă. Însă costurile lor de întreţinere constituie o mare provocare pentru colecţionari, fiind mai mari decât preţul lor iniţial de achiziţie.

Autoturismele Lada, din fosta Uniune Sovietică, Skoda, din Cehoslovacia, Daciile româneşti sau Trabanturile est-germane sunt din ce în ce mai puţine. Iar colecţionarii de maşini de epocă fabricate în lumea aflată cu două decenii în urmă în spatele Cortinei de Fier sunt dispuşi să dea oricât petru a le obţine. Motoarele acestora nu au prea mulţi cai putere şi cedează adesea, dar amatorii de maşini din fosta lume comunistă fac tot posibilul pentru a le menţine în stare de funcţionare.

\"În vremea în care aceste maşini existau, oamenii nu erau dornici să le obţină şi toată lumea tânnjea după maşini precum Mercedes sau Opel, dar acum, aceste maşini vechi, pe cale de dispariţie, sunt tot mai căutate\", spune Jeno Boros, autorul unei cărţi despre maşini fabricate în comunism.

Cu o tehnologie rudimentară şi un design modest, micul Trabant, apărut în 1957, a contribuit la relansarea economică a Germaniei de Est după cel de-al doilea Război Mondial.

Brandul Trabant a dovedit, însă, că poate supravieţui şi în noua lume. În septembrie, la salonul auto de la Frankfurt a fost prezentată o versiune modernizată a micuţei maşini din fosta Germanie comuniste.