MENIU

Touroperatorii vor să îşi retragă pachetele din zona Bran, din cauza retrocedării castelului

Foto: flickr.com

Touroperatorii români care promovează pachete turistice în zona Bran vor să anuleze această destinaţie din cauza retrocedării castelului, a declarat miercuri vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Mircea Vladu.

Potrivit acestuia, de când s-a luat decizia retrocedării castelului Arhiducelui Dominic de Habsburg, programul de vizitare a castelului s-a redus la două zile pe săptămână, respectiv luni şi marţi, iar în restul săptămânii programul a fost micşorat la patru ore miercurea şi vinerea.
De asemenea, reprezentanţii agenţiilor de turism se plâng că mobilierul şi obiectele din castelul Bran se mută succesiv în clădirea Vămii Bran, iar " în castel rămân doar pereţii dezgoliţi".

Conducerea ANAT a precizat că va lansa un semnal de alarmă pentru ca retrtocedarea acestui castel să fie oprită.

De asemenea, un grup de iniţiativă format din ghizi din turism a precizat că împreună cu asociaţia vor începe acţiuni de protest şi vor recurge chiar la o iniţiativă legislativă pentru stoparea procesului de retrocedare.

"Grupul nostru de iniţiativă are informaţii conform cărora Dominic de Habsburg a angajat o firmă americană care se va ocupa de administrarea castelului. Aceasta are depuse la Primăria Bran documente conform cărora viitoarea administraţie intenţionează să deschidă mai multe localuri şi baruri în incinta castelului" a declarat reprezenatntul grupului de iniţiativă al ghizilor, Mircea Radea.

Piesele de patrimoniu din castelul Bran care aparţin statului român vor fi mutate în secţia Vama Medievală, Muzeul Bran, a anunţat, săptămâna trecută, ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

"Pe de altă parte, familia de Habsburg a rămas deschisă pentru o eventuală cumpărare a castelului de către statul român. Deocamdată, castelul poate fi vizitat de către public", a precizat Paleologu.

Contactat de NewsIn, directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a precizat că a început deja mutarea pieselor mici şi că se lucrează la amenajarea depozitelor, urmând ca, până la data de 18 mai, să se finalizeze transportul tuturor colecţiilor din castelul Bran.

"Toate obiectele de patrimoniu din colecţia Muzeului Bran aparţin domeniului public al statului român. În Vama Medievală va fi amenajat un nou fond expoziţional, care va conţine piesele mari şi va fi prezentat în şapte-opt săli, restul, în special piesele mici, urmând a fi distribuite în depozite", a mai precizat directorul instituţiei.

Muzeul Bran are în prezent trei secţii: castelul Bran, Vama Medievală şi secţia etnografică, expusă în aer liber.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Fortificaţia atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu Dracula - faimă ce i se trage de la romanul omonim al lui Bram Stoker.

În mai 2006, castelul Bran i-a fost retrocedat arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen.