MENIU

The New York Times: Gheorghe Dinică a refuzat să ridice în slăvi regimul comunist, aşa cum au făcut alţi artişti din România

Foto: cinemagia.ro

Dispariţia maestrului Gheorghe Dinică nu a trecut neobservată de presa internaţională. The New York Times notează că "actorul a fost iubit şi admirat de public pentru modestia şi umorul său, şi, mai ales, pentru faptul că a refuzat să ridice în slăvi regimul comunist, aşa cum au făcut alţi artişti din România."

"Şi-a încântat publicul interpretând diferite tipologii de personaje, de la politicieni depravaţi până la ţigani lipsiţi de scrupule, în zeci de piese de teatru şi filme", notează presa americană despre Gheorghe Dinică.

Deşi nu şi-a dorit niciodată să joace peste hotare, marele actor a fost partenerul actorului francez Alain Delon în ''L'Homme Press'' (2005) şi a avut un rol în filmul lui Francis Ford Coppola, ''Youth Without Youth''.

"Nu sunt Robert de Niro al României. Eu sunt din România", obişnuia să le spună celor care îl comparau cu celebrul actor de la Hollywood. 

Dinică îi surprindea adeseori pe români prin apariţiile lui spontane pe scenele restaurantelor bucureştene, unde cânta, muzica fiind una dintre marile lui pasiuni.

The New York Times aminteşte de relaţia specială dintre Gheorghe Dinică şi Marcel Iureş. "Am lucrat împreună, am jucat împreună şi am rîs împreună. A fost un înger toată viaţa lui", îşi aminteşte Iureş. Actorul Florin Zamfirescu povesteşte că Dinică că era iubit pretutindeni, iar pe scenă era "ca un peşte în apă".

Maestrul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Starea actorului a fost extrem de gravă timp de mai multe zile.