MENIU

Testarea remediilor africane din plante pentru combaterea COVID-19, aprobată de Organizația Mondială a Sănătății

Testarea plantelor medicinale în tratamentul anti-COVID-19, aprobată de OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat un protocol pentru testarea medicamentelor pe bază de plante africane pentru potențiale tratamente pentru noul coronavirus și alte epidemii.

 

Pandemia de COVID-19 a ridicat problema folosirii remediilor tradiționale pentru a combate bolile contemporane, iar aprobarea din partea organizației încurajează testarea după criterii similare celor folosite pentru molecule dezvoltate de laboratoare din Asia, Europa și Americi.

„Dacă se constată că un produs medicamentos tradiţional este sigur şi eficient, OMS va recomanda o producţie locală rapidă, la scară largă”, a explicat dr. Prosper Tumusiime, director pentru Sănătate Universală în cadrul biroului regional pentru Africa al OMS.

Experții de la OMS și alte două organizații „au aprobat un protocol pentru studiile clinice de faza 3 privind remediile pe bază de plante pentru COVID-19, precum și termeni pentru stabilirea unei comisii de monitorizare a siguranței studiilor clinice privind medicamentele pe bază de plante.

Studiile clinice de faza 3 sunt esențiale pentru evaluarea completă a siguranței și eficienței unui nou produs medical”, potrivit descopera.ro.

Testele clinice pentru medicamente şi vaccinuri pot fi realizate şi aprobate în mai puţin de 60 de zile, conform regulilor Forumului African pentru Reglementarea Vaccinurilor.

OMS a aprobat astfel de teste la o lună după ce președintele din Madagascar a încercat să promoveze o băutură pe bază de artemisia, o plantă care tratează cu eficiență malaria. Totuși, președintele din Madagascar a fost criticat dur pentru afirmațiile sale.

„Debutul COVID-19, la fel ca epidemia de ebola din Africa de Vest, a subliniat nevoia pentru sisteme medicale mai puternice și cercetări și programe de dezvoltare mai accelerate, inclusiv în cazul remediilor tradiționale”, a mai declarat Tumusiime, potrivit Science Alert.

Despre „leacul miraculos” - COVID-Organics (CVO) promovat de președintele din Madagascar, Andry Rajoelina, directorul regional al OMS nu a precizat nimic special.

CVO a fost distribuită la scară largă în Madagascar și vândută în mai multe țări, în mare parte din Africa.

Mai multe articole despre: