MENIU

Sute de bebeluși nu beneficiază de vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion. Ministerul lui Rafila a uitat să-l cumpere

Foto ilustrativ Profimedia

O nouă situație revoltătoare creată de nepăsarea Ministerului Sănătății. Sute de bebeluși nu beneficiază în prezent de vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), pentru că instituția condusă de Alexandru Rafila a uitat să achiziționeze la timp cantitatea necesară.

Părinții care au sunat la sfârșit de decembrie pentru programarea la vaccinul ROR în ianuarie, când bebelușii lor împlineau un an, au aflat că nu există un astfel de vaccin la medicul de familie și au fost chemați în ianuarie, arată un reportaj-anchetă realizat de Europa Liberă România.

Alexandra Neagu, 40 de ani, are un bebeluș care zilele trecute a împlinit un an. Copilul nu a fost vaccinat cu ROR, pentru că doza necesară nu există la medicul de familie. Bebelușul nu a primit nici vaccinul de la 11 luni, pentru că nu exista un alt vaccin din schema pentru vaccin pneumococic conjugat, care se administrează la acea vârstă.

„Copilul era programat pentru ROR, dar mi-au spus să nu mă duc pentru că nu există vaccinul, ci să sun și să mă duc marți”, spune mămica.

Alexandra a aflat că alți părinți ar fi cumpărat vaccinul ROR din farmacii, dar ea nu a găsit nicăieri.

Medicii de familie spun că ei trimit solicitările pentru vaccin încă de la două luni, pentru că de la acea vârstă sunt inventariați toți copiii, dar reacția autorităților din sănătate este aproape întotdeauna sub așteptări.

„E o proastă gestionare a procesului de achiziții a vaccinurilor la Ministerul Sănătății. De atâția ani, ministerul nu a reușit să își găsească un om la achiziții. Tot timpul sunt luați prin surprindere că se termină stocul de vaccinuri și se supără pe noi când rămân cu doze de vaccin nefolosit. Din unele cumpără prea mult, din altele prea puțin”, a spus Raluca Zoițanu, medic de familie în București.

În prezent, au rămas nevaccinați copiii care au împlinit un an în ianuarie, dar și cei de cinci ani - când se face rapel de ROR.


Aceeași situație se regăsește și la medici din Ilfov sau din Cluj. Aceștia spun că prin lipsa vaccinurilor, Ministerul Sănătății îi pune și pe ei într-o poziție proastă.

Mai multe articole despre: