MENIU

Streinu-Cercel: Nu este cazul să limităm întrunirile publice, din cauza gripei

Foto: ziarulring.ro

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, joi, că nu este cazul ca, în România, să fie introdusă măsura de limitare a întrunirilor publice, din pricina valului îmbolnăvirilor de gripă porcină.

"Evaluăm fiecare etapă a epidemiei în România, pentru a vedea ce măsuri se impun. Printre altele, s-a adus în discuţie şi limitarea întrunirilor publice, însă nu este cazul să implementăm o astfel de măsură", a precizat Cercel, după ce, tot joi, ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, a declarat că un comitet al ministerului analizează posibilitatea instituirii unui ordin care să limiteze numărul de întruniri publice din cauza gripei porcine.

Secretarul de stat a mai spus că evoluţia numărului de îmbolnăviri corespunde aşteptărilor privind al doilea val de gripă porcină. "Numărul de cazuri de gripă nouă din România nu ne surprinde. În acest al doilea val, ne aşteptam la o creştere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc de această gripă. Suntem în grafic, a spus Cercel.

Numărul bolnavilor de gripă A/H1N1 ajunsese în România, miercuri, la 441, cu două focare, la Bucureşti şi Iaşi, depistate la unităţi de învăţământ.

Pentru intervenţia în aceste focare, Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să achiziţioneze în regim de urgenţă, de pe piaţa internaţională, un milion de doze de vaccin pandemic. "Propunerea ar putea fi discutată cu prioritate în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, iar dacă va fi aprobată, vom organiza o licitaţie pentru cumpărarea dozelor", a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Dozele vor fi cumpărate în regim de urgenţă şi vor fi utilizate pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde au fost localizate focarele. Vor fi vaccinaţi, cu prioritate, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului, a mai precizat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii va transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor A/H1N1.

Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea aglomerărilor umane. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată  automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.

Potrivit lui Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 în România este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adică bolnavii care "duc boala pe picioare", fără a consulta un medic.

Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, adică rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.