MENIU

Statele Unite sunt îngrijorate de arestările de jurnalişti şi studenţi la Chişinău

Foto: NewsIn

Statele Unite sunt îngrijorate de arestările de jurnalişti şi studenţi la Chişinău, a declarat ambasadorul american la Chişinău Asif Chaudhry. Statele Unite acordă o importanţă majoră dreptului de exprimare a opiniei în mod paşnic, fie prin proteste, prin presă sau internet, dar în acelaşi timp condamnă violenţa, indiferent care ar fi sursa ei.

"În timpul întrevederilor cu reprezentanţii Guvernului, am făcut apel la autorităţi să permită dreptul la libera şi paşnica exprimare de opinii", a spus el, deşi din comunicatul dat publicităţii de Preşedinţia moldoveană după întrevederea de vineri dintre ambasador şi membrii guvernului moldovean nu reieşea acest lucru.

"Suntem îngrijoraţi îndeosebi de reţinerea jurnaliştilor şi studenţilor, efectuată fără motive aparente", a spus ambsadorul, în cea mai explicită luare de poziţie de până acum a unui stat străin împotriva arestărilor şi intimidărilor jurnaliştilor din Republica Moldova.

Totuşi, în comunicatul publicat vineri de serviciul de presă al Preşedinţiei, după întrevederea lui Voronin cu Chaudhry, se arăta că "ambasadorul SUA în Republica Moldova şi-a exprimat regretul în legătură cu evenimentele care s-au produs în ziua din 7 aprilie în capitală, menţionând că a fost şocat şi neplăcut surprins de starea edificiilor vandalizate ale Parlamentului şi Preşedinţiei".

Comunicatul punea accent pe condamnarea de către Statele Unite actelor de vandalism din 7 aprilie. Şeful misiunii diplomatice a SUA a remarcat faptul că "reacţia autorităţilor Republicii Moldova a fost adecvată evenimentelor care s-au desfăşurat"