MENIU

Soluţiile anticriză propuse de membrii Guvernului Privat au fost preluate de Guvernul Boc

Foto: Realitatea.net

Premierul României, Emil Boc, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii mediului de afaceri, în cadrul unei noi dezbateri a Guvernului Privat, pentru a analiza cele mai importante decizii de politică economică aflate pe agenda Executivului, la cinci luni de la preluarea mandatului. Evenimentul a fost organizat de cotidianul Business Standard, la împlinirea a doi ani de la apariţie şi după o serie de întâlniri cu membri ai Cabinetului.

Lipsa unei colaborari mai strânse între Executiv şi mediul de afaceri, excesul de declaraţii publice ce nu au corespondenţă în deciziile luate de Guvern, dialogul social excesiv, precum şi sistemul fiscal impredictibil sunt câteva dintre reproşurile pe care membrii Guvernului Privat le-au făcut miniştrilor Cabinetului Boc, prezenţi, marţi, la bilanţul a cinci luni de guvernare.

În replică, premierul Emil Boc a precizat că a preluat unele dintre măsurile prezentate de Guvernul Privat, iar altele sunt analizate. El a trecut în revistă starategia energetică a României, aflată în curs de evaluare, comandamentul pentru infrastructură ce funcţionează la nivelul Guvernului, legea parteneriatului public-privat, începerea procesului de descentralizare, precum şi facilităţile acordate angajatorilor la încadrarea şomerilor, măsuri ce s-au regăsit şi printre cerinţele mediului de business.

O altă solicitare a membrilor Guvernului Privat, respectiv prefinanţarea pentru accesarea fondurilor europene, Emil Boc a precizat că aceasta a fost majorată de la 15 la 20%, iar Guvernul are în vedere creşterea până la 30 a acestui procent. Simplificarea Legii achiziţiilor publice, introducerea asigurărilor private de sănătate, reducerea de taxe şi impozite, legea salarizării unice pentru funcţionarii publici, neimpozitarea profitului reinvestit sunt alte soluţii propuse de liderii de business ce se află deja pe agenda Executivului.

"În aceste vremuri dificile, am făcut ceea ce trebuie. Am evitat derapajele sociale, am menţinut un climat investiţional, atât cât se poate, păstrând cota unică de impozitare şi nemodificând TVA-ul", a spus Emil Boc.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, consideră că o soluţie pentru o cercetare eficientă în România ar fi crearea unor parteneriate publice private.

La rândul lor, oamenii de afaceri au cerut, în primul rând, identificarea priorităţilor pe care le are România în acest moment şi stabilirea unor strategii pe baza acestor priorităţi.

Alături de premierul Emil Boc şi membri ai Cabinetului său, la eveniment au mai fost prezenţi peste 100 de consultanţi, bancheri şi top-manageri.

Dezbaterea a fost moderată de Dan Suciu, realizator The Money Channel, şi Adrian Mirsanu, redactor-şef Business Standard.

Mai multe articole despre:
întâlnire Emil Boc business guvernul privat