MENIU

Sofia afirmă că bulgarul reţinut în România pentru spionaj nu lucrează pentru instituţiile bulgare

Foto: cotidianul.ro

Cetăţeanul bulgar arestat în România pentru spionaj nu lucrează pentru nicio instituţie oficială din Bulgaria, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Sofia, citat de agenţia locală Focus.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei bulgare, Dragovest Goranov, a subliniat că cetăţeanul bulgar arestat în România este considerat nevinovat până la pronunţarea sentinţei în cazul său.

Luni, Parchetul General anunţase arestarea cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov şi a lui Floricel Achim, subofiţer în Ministerul român al Apărării, suspectaţi de spionaj. Subofiţerul român procura informaţii secrete, pe care le transmitea apoi lui Zikolov.

După prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legătură complex, Marinov Zikolov le transmitea unor reprezentanţi ai unui stat nealiat, arăta comunicatul Parchetului General. Din cercetări a rezultat că motivaţia demersului a fost obţinerea unor beneficii materiale, constând in diverse sume de bani.

Surse judiciare citate de Cotidianul afirmă că statul beneficiar de informaţiile astfel obţinute este Rusia.

România este membră NATO din 2004, iar Rusia are relaţii dificile cu Alianţa. În cazul în care s-ar confirma, acest caz de spionaj în favoarea Rusiei nu ar fi primul dintr-o ţară NATO. Săptămâna trecută, Herman Simm, fost oficial din Ministerul eston al Apărării, a fost condamnat miercuri la 12 ani şi jumătate de închisoare pentru că a vândut Rusiei secrete NATO. Simm transmitea cu precădere informaţii ce ţineau de cooperarea Estoniei cu UE şi NATO, iar cum accesul său la informaţii secrete NATO era nelimitat, prejudiciul pe care l-ar fi adus ar fi fost "considerabil".

Comentând cazul lui Simm, un alt politician eston, europarlamentarul Tunne Kelam, declara anul trecut pentru NewsIn că tactica Rusiei este "de a-şi extinde influenţa în toate statele membre UE, pentru a recâştiga controlul asupra fostelor republici sovietice şi pentru a slăbi UE".

"Cum Rusia pare a dispune de resurse nelimitate în acest moment, impresia mea este că a lansat o campanie masivă de a influenţa în plan intern statele membre, abordând oficiali înalţi, oferindu-le şi chiar plătindu-le bani", a explicat europarlamentarul eston Tunne Kelam în vârstă de 72 ani, care este o figură prominentă a disidenţei estone din era sovietică şi un critic deschis al politicilor lui Vladimir Putin.

Mai multe articole despre:
UE Rusia NATO Bulgaria spionaj Marinov Zikolov