MENIU

Sindicaliştii din exploatare Metrorex ar putea intra în grevă generală

Foto: tineretului.wordpress.com

Sindicatele din exploatare Metrorex au declarat, pe 9 aprilie, că nu s-au înţeles cu Alstom Transport şi nu au fost semnate contractele colective, iar conflictul de muncă a fost înregistrat la Camera de Muncă, urmând să se meargă până la grevă generală.

"Contractul colectiv de muncă a expirat la 31 martie, iar de la 1 aprilie trebuia să intre în funcţiune. Nici până în prezent nu a fost semnat de către salariaţi. În toată această perioadă, de o săptămână, sindicaliştii de la întreţinere metrou nu au ajuns la nicio înţelegere cu firma franceză Alstom, care nu ar fi de acord cu mărirea de până la 23% a salariilor", a declarat preşedintele USL Metrou, Ion Rădoi.

Rădoi a mai precizat că, deoarece nu au ajuns la nici o înţelegere în cursul zilei de miercuri, a fost depusă la Camera de Muncă a Municipiului Bucureşti sesizarea de începere a conflictului de muncă şi solicitarea de conciliere din partea reprezentanţilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). Ministerul Muncii trebuie să facă arbitraj timp de şapte zile între reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor. După această procedură, se trece la greva de avertisment de două ore, iar peste cinci zile ar urma să se declanşeze greva generală.

"Am avut 10 sedinţe de negociere cu sindicatele din exploatare şi consider că li s-a facut cea mai bună ofertă în situaţia crizei economice, cu toate că nici până în prezent nu am încasat de la Metrorex sumele restante din 2008 de aproape 55 milioane lei pentru mentenanţă. Am oferit angajaţilor o creştere a salariului fix cu 13% de la 1 aprilie, plus 7% o creştere variabilă, fără TVA, deci în total cu 20% mai mult faţă de anul trecut", a declarat pentru NewsIn directorul general al Alstom, Gabriel Stanciu.

Potrivit acestuia, pe lângă aceste creşteri salariale există şi primele de sărbători. De asemenea, pe o perioadă de trei ani, angajaţii vor fi examinaţi şi, în funcţie de rezultate, vor beneficia de o clasă de salarizare în plus.

"În 2004, personalul de întreţinere a metroului era de 1.200 de salariaţi şi, în prezent, sunt numai 530 de salariaţi. În 2009, în urma preluării de către firma franceză Alstom, contractul anual pentru întreţinere ne costă 50-60 milioane de euro, iar, în aceste condiţii, a fost încheiat un acord social prin care salariaţii trebuiau să beneficieze de aceleaşi drepturi ca cei care au rămas în activitatea de exploatare", a mai spus Rădoi.

În replică, directorul general Alstom a recunoscut că a scăzut numărul salariaţilor, dar fiecare angajat când a plecat a beneficiat de 24 de salarii compensatorii.

Sindicaliştii de la Întreţinere Metrou au declanşat la sfârşitul lunii martie conflictul de muncă din cauza expirării contractul colectiv de muncă şi a neaplicării prevederilor privind creşterile salariale, stipulate în contract. Preşedintele USL Metrou, Ion Rădoi, declara, la acel moment, că metroul ar putea fi închis de Paşte, din cauza grevei personalului de întreţinere şi exploatare.
Mai multe articole despre:
grevă salariu sindicate ministerul Muncii metrorex