MENIU

Sfântul Sinod solicită alternativă la paşapoartele biometrice

FOTO: episcopiacaransebesului.ro
Constantin Stoica: Numărul 666 este ca oricare altul
Constantin Stoica: Cei care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport

Sfântul Sinod este de acord cu paşapoartele biometrice, însă solicită şi o alternativă la ele, pentru persoanele care nu doresc să le realizeze.

Pentru a fi informată, Patriarhia Română a solicitat Direcţiei Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei lămuriri.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat că a avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie, paşaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc să călătorească în afara spaţiului Uniunii Europene.

"Astfel, se deduce că cei care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport", a precizat Stoica.

"Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice", se spune în comunicatul de presă al Patriarhiei Române.

VEZI AICI COMUNICATUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI

Părintele Constantin Stoica a spus că numărul controversat din paşasportul biometric, 666, este prezent în Apocalipsă, însă este un număr ca oricare altul.

"Nu înseamnă că dacă vedem scris pe undeva acest număr, ca de exemplu pe un gard, este vreo problemă. Acest număr există şi în numerele de telefon mobil. Nu există argument teologic susţinut de cei care sunt împotriva paşapoartelor biometrice în legătură cu acest număr", a declarat părintele Stoica.

"Din păcate am văzut pe posturile de televiziune fel de fel de monahi, care din mândrie şi dintr-o precără pregătire teologică, au produs mai mult panică decât să prezinte poziţia Bisericii", a mai spus părintele.

"Fiecare monah păstoreşte în consonanţă cu recomandarea Sfântului Sinod", a subliniat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Stoica a subliniat că el, şi colegii lui, vor fi primii care îşi vor face acest tip de paşapoarte.

O poziţie tranşantă a fost luată de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Acesta a acuzat că introducerea paşapoartelor biometrice aduce o ofensă întregului popor român, care este tratat ca o bandă de infractori.

Nemulţumirile s-au mutat şi în stradă, unde în ultimile luni sute de români au protestat faţă de introducerea acestor documente. 

Mai multe articole despre:
paşapoarte biometrice patriarhia română