MENIU

”Ministrul urii”. Salvini zboară în sondaje, dar atrage și furia italienilor înainte de alegeri

Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei, se confruntă cu tot mai multe proteste în aproape fiecare oraș pe care îl vizitează. În ciuda furiei italienilor, partidul său de extrema-dreaptă, Liga, zboară în sondaje. Cel puțin deocamdată. 

Salvini. Ministrul italian de Interne a polarizat electoratul din Peninsulă, reușind, în același timp, să atragă proteste furioase, dar și să urce în sondajele de opinie înaintea alegerilor europarlamentare.

Pare să fie chiar strategia lui Matteo Salvini, care tună și fulgeră împotriva migranților, a străinilor în general, a minorităților, inclusiv cele sexuale, a Uniunii Europene, se delimitează de fascism, în vreme ce flirtează cu el, dar își dorește în schimb prietenia liderilor autoritari precum Vladimir Putin sau Viktor Orban.

Nemulțumirea manifestanților care îl contestă pe ministrul de Interne a crescut săptămâna trecută după ce pompierii din Bergamo au dat jos un banner în care Salvini era anunțat că ”nu este binevenit” în oraș. Imaginile s-au viralizat și au atras critici, dar și îngrijorare cu privire la limitarea libertății de exprimare, notează AFP.

”Nu, ministrului urii!”

Drept răspuns, după doar două zile, protestatarii au afișat sute de bannere în orașul Campobasso, unde era așteptat ministrul de Interne.

Protestele au continuat și la Napoli, unde Salvini a fost așteptat cu și mai multă răceală de cetățenii care nu au uitat insultele adresate italienilor din sud de politicianul care milita până de curând pentru separatismul nordului mai prosper.

Salvini pleacă acasă”, ”Napoli nu te vrea”, Nu, ministrului urii!”, erau mesajele de pe bannerele care îl așteptau pe Salvini.

Alte pancarte îl întrebau pe Salvini ”când are de gând să mai muncească”, cu referire la un articol din La Repubblica, care dezvăluia că Salvini a petrecut doar 17 zile la Ministerul de Interne în acest an, în restul timpului fiind plecat în campanie electorală.

Un alt protest a avut loc duminică la Florența, unde mai multe organizații de stânga care doreau să-i arate lui Salvini că nu este binevenit nici aici, s-au ciocnit cu forțele de ordine

Pe val, dar până când?

În ciuda criticilor, Salvini și partidul său se bucură de o ascensiune spectaculoasă în sondajele de opinie, unde au depășit de mult partenerul de guvernare, Mișcarea 5 Stele (M5S), care câștigase alegerile naționale.

Ultimele sondaje arătau creditau Liga cu 30-35% din voturi, în vreme ce M5S și Partidul Democrat adunau fiecare în jur de 20%, iar Forza Italia, partidul eternului Silvio Berlusconi, abia reușea să atingă 10%.

Parte din succesul Ligii are legătură cu politicile anti-migrație ale lui Salvini, apreciate inclusiv în sudul Italiei, care în alte condiții nu ar fi îmbrățișat un reprezentant al separatismului.

Europarlamentare 2019. Dezastru pentru extrema-dreaptă UE înainte de alegeri

Aceleași politici au fost însă și contestate în Peninsulă, iar italienii, cel puțin unii dintre ei, dau semne că nu se simt bine atunci când migranții sunt lăsați în voia sorții, pe mare. 

Nici partenerii de guvernare ai lui Salvini nu se simt prea bine în legătură cu multe dintre politicile Ligii, dar și în legătură cu scorul din sondaje. Motiv pentru care au început să atace tot mai des Liga pe tot felul de subiecte, inclusiv unele de corupție, ba chiar să sugereze o posibilă alianță cu Partidul Democrat, gruparea de centru-stânga aflată acum în opoziție.

Dacă viitorul guvernării Italiei rămâne incert, un lucru relativ clar este că scorul lui Salvini la europarlamentare va fi unul bun și că politicianul va încerca, împreună cu aliații săi, Marine Le Pen, Geert Wilders sau chiar Viktor Orban, să își impună cât mai tare vocea în Uniunea Europeană.