MENIU

Rusia şi Ucraina au găsit o rezolvare la criza gazelor

Foto: RTV

Rusia a anunţat că era gata să reia de vineri livrările de gaz către Europa, după semnarea unui acord formal referitor la trimiterea în Ucraina a misiunii de observatori europeni. Observatori ai UE şi din Rusia a început deja supravegherea livărilor de gaz rusesc prin Ucraina către Europa.

Observatorii europeni "au început să lucreze" în Ucraina, ceea ce înseamnă că "sunt reunite toate condiţiile pentru reluarea imediată a livrărilor de gaz" rusesc spre Europa, a anunţat Comisia Europeană, relatează AFP.

Gazprom a anunţat vineri că Ucraina este dispusă să primească observatori ruşi pentru supravegherea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina spre Europa, condiţie-cheie impusă de Moscova pentru reluarea livrărilor, au informat agenţiile ruse, relatează AFP.

Observatori ruşi vor participa la această misiune în Ucraina, în timp ce observatori ucraineni vor fi prezenţi alături de cei europeni în Rusia.

Chiar dacă părţile aflate acum în conflict se vor înţelege, tot ar fi nevoie de trei zile pentru ca gazul din Rusia să ajungă la clienţii europeni.

Premierul ceh, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, s-a dus la Kiev, ca să pună la punct detaliile desfăşurării observatorilor europeni în regiune.

Deşi amândouă ţările şi-au dat acordul de principiu, au existat fricţiuni, la stabilirea componenţei echipelor de observatori. Gazprom a acuzat iniţial Ucraina că ar fi refuzat accesul observatorilor ruşi. Până la urmă, problema s-a rezolvat, însă războiul declaraţiilor continuă pe alt plan.

Premierul rus, Vladimir Putin, a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ceară despăgubiri Ucrainei. Pentru că, spun ruşii, războiul gazului a început din cauza corupţiei autorităţilor de la Kiev. Companiile europene, şi aşa lovite de criza economică, au înregistrat pierderi uriaşe, din cauza războiului gazului.

"În principiu, nimeni nu le va plăti despăgubiri. Este ca şi iarna, care vine peste noi şi îi suportăm rigorile, fără să putem să trimitem nota de plată undeva", a declarat Adrian Severin, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru cooperarea cu Ucraina.

Gazprom spune că a propus un preţ corect Ucrainei, care a refuzat, pentru că anul trecut, autorităţile vindeau gazul rusesc propriilor cetăţeni cu un preţ de două ori mai mare decât cel de achiziţie, care era de 180 de dolari mia de metri cubi.

Compania rusă susţine că le-a propus un preţ bun ucrainenilor, de 250 de dolari pe mia metri cubi de gaz. Imediat, autorităţile de la Kiev au mărit la rândul lor tarifele pentru tranzitul gazului, deşi Ucraina şi Rusia au un contract până în 2010.

Gazprom a cerut atunci 418 dolari pe mia de metri cubi de gaz, iar, la un moment dat, a sistat livrările de gaze prin Ucraina, pe care a acuzat-o de furt din conducte.

Potrivit declaraţiilor de vineri ale reprezentantului Gazprom, Serghei Kuprianov, Ucraina ar trebui să plătească preţul european în primul trimestru din 2009, adică aproximativ 470 de dolari pentru mia de metri cubi: "Dacă preţul pentru gaz livrat de Gazprom în statele vecine ale Ucrainei din Europa de Vest este, în primul trimestru din 2009, de aproximativ 470 de dolari pentru o mie de metri cubi, atunci şi Ucraina ar trebui să plătească preţul european pentru gaz". 

Ca să nu mai fie prinsă pe picior greşit, Uniunea Europeană ar putea resuscita proiectul Nabucco.

18 ţări, între care şi România, au rămas fără gazul rusesc. În cazul reluării exporturilor, prima ţară alimentată cu gaz va fi Bulgaria. 

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina gaz Uniunea Europeană