MENIU

România este obligată să modifice legea pentru stocarea datelor conform dreptului european

Foto: Realitatea TV

Comisia Europeană nu ia poziţie faţă de respingerea de către Curtea Constituţională a legii de implementare a directivei UE privind stocarea datelor, însă precedente din alte state membre arată că România este obligată să modifice legea şi să aplice dreptul european.

"Nu comentăm asupra acestei decizii a Curţii Constituţionale, este o chestiune internă", a declarat pentru NewsIn Michele Cercone, purtător de cuvânt al comisarului pentru justiţie, securitate şi libertăţi cetăţeneşti. Întrebat în legătură cu posibilele consecinţe ale netranspunerii directivei europene privind stocarea datelor în legislaţia românească, Cercone a spus că nu doreşte să speculeze asupra unor "situaţii ipotetice".

Teoretic, Comisia Europeană ar putea demara o procedură de încălcare a Tratatului (infringement), dacă România nu adoptă o lege de implementare a directivei. Legea UE prevede ca furnizorii de internet şi telefonie să stocheze informaţii cu privire la expeditorul şi destinatarul e-mailurilor, precum şi registre ale numerelor de telefon şi duratei apelurilor şi SMS-urilor trimise timp de şase luni, pentru cazul în care ele ar fi necesare în anchete penale sau pentru combaterea terorismului. Majoritatea guvernelor europene şi Parlamentul European aprobaseră măsura, dar Irlanda, susţinută de Slovacia, a contestat-o afirmând că baza juridică a acesteia ar fi trebuit să fie alta. Irlanda a pierdut, însă, la Curtea Europeană de Justiţie.

În trecut, Curtea Constituţională din Polonia a respins, de asemenea, legea de implementare a directivei UE privind mandatul european de arestare. Însă guvernul de la Varşovia s-a angajat să modifice legea în termen de 18 luni, ceea ce a şi făcut, CE nefiind nevoită să deschidă o procedură de infringement.

Curtea Constituţională (CCR) a declarat joi neconstituţională Legea nr 298/2008, care implementează directiva europeană privind stocarea datelor telefonice şi de e-mail. CCR a luat în discuţie o excepţie invocată de Comisariatul pentru Societate Civilă în cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobilă Orange. Potrivit comisarului general al organizaţiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civilă a chemat în instanţă compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobilă, pentru ca aceasta să fie obligată să respecte clauzele contractuale ce privesc confidenţialitatea convorbirilor telefonice.
Mai multe articole despre:
UE lege Comisia Europeană date CCR stocare