MENIU

România a sărbătorit Ziua Naţională. Vezi video de la parada militară

<descriere>
Traian Băsescu la parada militară de 1 decembrie
Parada militară de 1 decembrie

Aproape 10.000 de oameni s-au adunat, marţi, în zona Arcului de Triumf din Capitală pentru a asista la parada militară de 1 Decembrie.

România a sărbătorit marţi Ziua Naţională.  1.000 de militari, zeci de jandarmi, poliţişti şi pompieri au defilat în Bucureşti.  La Alba Iulia, oficialităţile au pregătit depuneri de coroane, salve de tun, focuri de artificii şi concerte în stradă. La evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale au participat şi preşedintele Traian Băsescu,  foştii şefi de stat -Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, miniştrii Apărării, Justiţiei, Internelor, Economiei şi al Culturii, şefii serviciilor secrete, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, dar şi alţi lideri politici: Gheorghe Flutur, C.V. Tudor, Marian Miluţ, Anca Boagiu.

Parada din Capitală a început la ora 11.00 şi a durat până la ora 12.30.

Parada militară  s-a încheiat în aplauzele a aproximativ 10.000 de oameni, mulţi dintre ei venind din zone îndepărtate ale ţării, special pentru acest eveniment.

După terminarea ceremoniei, forţele de ordine au dat drumul la circulaţia pietonală, cei prezenţi aşezându-se în coloane pentru a vizita Arcul de Triumf, deschis cu ocazia Zilei Naţionale. Circulaţia maşinilor, în zona adiacentă Arcului de Triumf, a fost reluată la ora 14.00.

Bucureştenii au văzut echipamentele forţelor militare, inclusiv tancuri, maşini blindate şi aeronave.

Şase avioane MIG 21 Lancer, din cele nouă programate iniţial, şi un avion de transport Hercules au survolat zona Arcului de Triumf. În programul iniţial era prevăzută survolarea zonei Arcului de Triumf de 9 avioane MIG 21 Lancer în formaţii de câte trei, însă din cauza ceţii nu s-au mai ridicat de la sol decât şase avioane, care au survolat Arcul de Triumf în formaţie de câte două.

Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază.

Comandantul paradei a fost generalul-maior dr. Ion Pâlşoiu, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre.

Ordinea de trecere a detaşamentelor şi tehnicii la Parada Militară de 1 Decembrie din Bucureşti

ASOCIAŢIA TRADIŢIA MILITARĂ

Detaşamentul, format din 14 oameni în uniforme româneşti de campanie din timpul Primului Război Mondial, a fost condus de inginerul Mircea Stoica, preşedintele Asociaţiei.    

ACADEMIA TEHNICĂ MILITARĂ


Detaşamentul Academiei Tehnice Militare a fost format din studenţi, băieţi şi fete, viitori ofiţeri ingineri, specialişti în întreţinerea, exploatarea şi asigurarea logisticii pentru diferite categorii de armament, muniţie, aparatură şi tehnică de luptă, pregătiţi în 17 specializări universitare, dintre care 15 unicat în România, şi a fost condus de căpitanul Ion IORDACHE.

ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU”


Detaşamentul, format din studenţi, băieţi şi fete a fost comandat de căpitanul Horaţiu Adrian NEAGOE, absolvent al Institutului Militar de Infanterie şi Chimie din Sibiu.

ACADEMIA FORŢELOR AERIENE „HENRI COANDĂ”

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, aflat sub comanda locotenent-colonelului Dorin DUICULETE, a fost format din 50 de studenţi.

ACADEMIA  NAVALĂ „MIRCEA CEL BĂTRÂN”

Cu o tradiţie de peste 137 de ani, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este o instituţie de învăţământ superior tehnic de specialitate care pregăteşte ofiţeri/ingineri pentru Forţele Navale, Poliţia de frontieră şi Marina Comercială. Detaşamentul studenţilor a fost comandat de locotenent-colonelul Gruia NECOARĂ.

COLEGIUL MILITAR LICEAL „DIMITRIE CANTEMIR”

Detaşamentul format din elevii Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” a fost comandat de căpitanul Constantin Marius CIUHURIANU.

FORŢELE TERESTRE

BATALIONUL 2 INFANTERIE „CĂLUGĂRENI”

Detaşamentul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” din Bucureşti, unitate cu tradiţie în teatrele de operaţii şi în misiunile multinaţionale, a fost  comandat de căpitanul Cristian ICHIMESCU.

BATALIONUL 30 VÂNĂTORI DE MUNTE „DRAGOSLAVELE”

Detaşamentul apărătorilor crestelor carpatine au fost comandaţi de căpitanul Traian MAGHERCĂ. În perioada iulie 2008-ianuarie 2009, a executat operaţii în sprijinul păcii sub comanda NATO în Afganistan.

BATALIONUL 60 PARAŞUTIŞTI „BĂNEASA-OTOPENI”

Detaşamentul, format din militarii  Batalionului 60 Paraşutişti  „Băneasa–Otopeni”, a fost comandat de  căpitanul Dan VOINEAGU. Militari din Batalionul 60 Paraşutişti „Băneasa-Otopeni” au participat, în cadrul altor structuri, la misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo.

FORŢELE AERIENE

BRIGADA 1 RACHETE SOL-AER  „GENERAL NICOLAE DĂSCĂLESCU”

Detaşamentul Forţelor Aeriene, condus de colonelul Claudiu Hermeniuc, a fost format din militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”. Misiunea acestei mari unităţi este de a participa la apărarea aeriană a municipiului Bucureşti, o zonă de responsabilitate ce acoperă o suprafaţă de peste 20 000 km2 din cinci judeţe (Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Dâmboviţa, Călăraşi).

FORŢELE NAVALE

BATALIONUL 307 INFANTERIE MARINĂ

Blocul de paradă al Forţelor Navale a fost format din două detaşamente. Primul a aparţinut Batalionului 307 Infanterie Marină şi este comandat de maiorul Marius Gheorghescu.

ŞCOALA DE APLICAŢIE A FORŢELOR NAVALE „VICEAMIRAL CONSTANTIN BĂLESCU”

Cel de-al doilea detaşament al Forţelor Navale, comandat de căpitan-comandorul Inocenţiu Felician MEDEŞAN, a fost alcătuit din soldaţi şi gradaţi voluntari de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”.

DRILL-TEAM

Militarii  Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandat de locotenent-colonelul dr. Virgil-Ovidiu POP,  au executat un exerciţiu demonstrativ de mânuire a armamentului, denumit generic  DRILL-TEAM. Exerciţiul  a fost  executat de militarii conduşi de locotenentul Cristian Marcu.

Militarii au fost  înarmaţi cu carabine. Acest tip de armament, aflat numai  în dotarea regimentului, este utilizat la ceremoniile militare.

TEHNICA MILITARĂ

ELICOPTERUL IAR-330

Primele formaţii care au executat survolul au fost  formate din elicoptere IAR-330 Puma SOCAT de la Baza 90 Transport Aerian. Echipajele primei formaţii  au fost conduse de căpitan-comandorul Vasile STANCIU. Cea de-a doua formaţie l-a avut ca lider pe locotenent-comandorul Florin OLTEANU. Aceste aeronave au fost folosite cu succes în misiunile asumate sub egida NATO în Bosnia.

AVIONUL C-130 HERCULES

Avionul, care este dotat cu patru motoare turbopropulsoare Allison, poate atinge o viteză maximă de 616 km/h şi poate parcurge o distanţă maximă de zbor de 5 200 km.  Flota de avioane C-130 HERCULES a asigurat şi asigură în continuare transportul trupelor, al tehnicii şi al materialelor Armatei României în şi din teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

AERONAVA AN-30

AN-30 a fost proiectat pentru executarea misiunilor de fotografie aeriană. Avionul are o structură integral metalică şi este echipat cu o gamă largă de senzori în spectrul vizibil şi în infraroşu, integrate în fuzelaj. Unele aparate sunt echipate chiar şi cu o cameră obscură pentru developarea materialului fotografic.

AERONAVA DE TRANSPORT AN-26

Avionul AN-26 a fost cunoscut iniţial ca An-24 T, fiind însă echipat cu motoare AI-24 T mai puternice şi având fuzelajul posterior complet reproiectat pentru a putea fi dispusă o trapă de dimensiuni apreciabile. Destinat iniţial transportului de mărfuri cu capabilităţi de paraşutare, avionul poate fi uşor adaptat pentru transportul de pasageri, MEDEVAC sau transportul de paraşutişti.

AVIONUL IAR-99 ŞOIM

Dispozitivul de zbor este compus din avioane IAR-99 ŞOIM, aparţinând Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene Boboc. Liderul primei formaţii de zbor este căpitan-comandorul Florin IONESCU, iar cel al formaţiei numărul doi, locotenent-comandorul Cornel CIUREA.

Aceste aeronave, care au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române începând din anul 2003, pot executa misiuni de sprijin aerian apropiat, misiuni aer-aer şi misiuni de pregătire a generaţiilor viitoare de piloţi în conformitate cu cerinţele NATO.

AVIONUL DE VÂNĂTOARE MiG-21 LanceR

Dispozitivul de zbor este compus din trei formaţii a câte trei avioane MiG-21 LanceR. Liderul dispozitivului de zbor şi comandantul primei formaţii este comandorul Constantin DOBRE, comandantul Bazei 86 Aeriene. Formaţia numărul doi este condusă de căpitanul Mihăiţă MARIN, dispozitivul încheindu-se cu formaţia condusă de căpitan-comandorul Gheorghe STANCU.

MiG-21 LanceR poate executa misiuni la o distanţă maximă de 1 500 km, cu o viteză maximă de 2 175 km/h (Mach 2,1) la plafonul static de  18 000 m.

Din punct de vedere al armamentului de bord, avionul MiG-21 LanceR poate acroşa: tunul de bord cal. 23mm, rachete aer-aer tip Python-3, R-60M, R-3S, R-73, R-13M, rachete aer-sol S-24, blocuri cu proiectile reactive nedirijate, toate tipurile de bombe clasice şi bombele inteligente tip Opher sau LGB, containerele de iluminare laser LDP şi de bruiaj electronic ECM, containerul de cercetare fotografică Photo-Pod şi rezervoare suplimentare de combustibil.

HMMWV M-1113

Autovehiculul pe roţi multirol, de mare mobilitate, cu design revoluţionar, HUMVEE M-1113 se află în dotarea forţelor pentru operaţii speciale. Maşina de luptă, de tip uşor, cu grad mare de mobilitate, este echipată cu un motor puternic pe motorină, cu transmisie automată.

URO VAMTAC

Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă foarte mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.  Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, poate constitui o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii.

TRANSPORTORUL DE TRUPE PIRANHA III C

Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre.  Produs în Elveţia, Piranha III are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant şi este dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Transportorul, cu un echipaj format din nouă militari, atinge o viteză maximă de 105 km/h pe şosea cu o greutate de 15 t şi poate traversa cu uşurinţă cursuri de apă prin plutire.

MLI 84 M „JDERUL”

Maşina de luptă a infanteriei 84 M „Jderul” este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, cu un echipaj de doi militari, care poate transporta nouă militari.

MLI asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea lupei de către aceasta, nimiceşte forţa vie a inamicului şi angajează lupta cu autovehiculele blindate.

TAB B 33 „ZIMBRUL”

Transportorul amfibiu blindat B 33 „Zimbrul” este un autovehicul de luptă pe roţi. Are un echipaj de luptă format din 11 militari, cărora le asigură transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă, fapt dovedit în teatrele de operaţii, unde a fost şi este folosit de batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.

TANCUL TR 85 M1 „BIZONUL”

Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este un tanc mijlociu, având un echipaj format din patru militari şi o greutate totală de 50 t.

Dotat cu un foarte puternic motor pe motorină, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h şi de 40 km/h pe teren uscat fără denivelări.

SISTEMUL DE ARTILERIE LAROM


Sistemul de artilerie LAROM este interoperabil şi are performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea armatelor celorlalte ţări membre ale NATO. Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului.

COMPLEXUL ANTIAERIAN TRACTAT  „OERLIKON”

Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachete aer-sol şi avioane cu sau fără pilot, precum şi ţinte terestre uşor blindate.

COMPLEXUL ANTIAERIAN AUTOPROPULSAT „GHEPARD”

GHEPARD este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopro­pulsat, cu mobilitate ridicată. Poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea şi în condiţii de bruiaj radioelectronic.

AUTOSTAŢIILE RADIO HARRIS

Autostaţiile radio HARRIS funcţionează cu salt de frecvenţă, asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută.

SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER CU BAZA LA SOL HAWK

Sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK face parte din categoria sistemelor cu bătaie medie, putând combate ţinte manevriere şi cu viteză mare, elicoptere şi rachete balistice tactice care evoluează până la distanţa de 30 km şi înălţimea maximă de 15 km.

INSTALAŢIA MOBILĂ DE LANSARE (IML)

Detaşamentul este condus de căpitanul Florentin NANU.
Cele două IML fac parte din Secţia rachete navale a Divizionului 150 Rachete Navale. Divizionul 150 Rachete Navale, cu cele trei nave purtătoare de rachete, continuă tradiţia rachetiştilor navali şi este practic una dintre unităţile de elită ale Flotei, care are ca misiuni principale protecţia liniilor maritime de comunicaţii şi a obiectivelor din zona economică exclusivă.

AMBARCAŢIUNILE RHIB

Cele două ambarcaţiuni RHIB au echipaje formate din militari ai Secţiei scafandri de luptă şi nave speciale. Ele sunt folosite pentru desfăşurarea unor misiuni specifice scafandrilor EOD (minori, deminori) şi Forţelor Speciale, cum ar fi: căutare, descoperire, distrugere, transport la obiectiv a personalului EOD, controlul acvatoriilor, danelor şi cheurilor, controlul operei vii la nave, misiuni de „First Protection”, infiltrare şi extracţie în/din obiectiv.

REGIMENTUL 30 GARDĂ „MIHAI VITEAZUL”

Detaşamentul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” este unitate etalon a Armatei României, cu trecut istoric impresionant, comandată de locotenent-colonelul dr. Virgil-Ovidiu POP.

Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” este în măsură să îndeplinească în mod exemplar, oricând, atât misiuni de ceremonii şi onoruri militare, cât şi misiuni operative.

MUZICA  REPREZENTATIVĂ  A  MINISTERULUI  APĂRĂRII


Formaţie etalon a muzicilor militare din România este condusă de colonelul Valentin Neacşu. Din punct de vedere structural, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale este o fanfară tradiţională, a cărei organizare implică elemente de tip simfonic. Cei 70 de subofiţeri instrumentişti din formaţie pot interpreta creaţii ce acoperă toate epocile şi genurile muzicale.

La Parada militară de marţi i s-a alăturat Muzica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, a doua formaţie muzicală a Capitalei.