MENIU

Răzvan Murgeanu a lucrat pentru Puiu Popoviciu când conducea Direcţia de Utilităţi Publice a Capitalei

Răzvan Murgeanu: Zona aceea nu este una defavorizată, acolo sunt case de un milion de euro
foto: RTV

În perioada în care conducea Direcţia de Utilităţi din cadrul Primariei Generale, Răzvan Murgeanu a lucrat şi pentru fostul său coleg de liceu Puiu Popoviciu. Atunci, Murgeanu a iniţiat un proiect pentru racordarea la reţeaua de apă şi canalizare, destinat zonelor defavorizate prin care actuala zonă Băneasa beneficia de bani europeni.

Coincidenţă sau nu, Răzvan Murgeanu a lucrat pentru omul de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu, fostul său coleg din liceu. În anii 2002-2003, în timp ce era director la Utilităţi Publice în cadrul Primăriei Capitalei, Murgeanu a lucrat ca expert pentru Comaliment, una ditre firmele care fac parte din concernul Băneasa Investments, controlat de Puiu Popoviciu. 

În Bucureşti, capitala României anului 2009, mii de străzi sunt încă lipsite de utilităţi: fie nu au canalizare, fie nu au electricitate sau, mai rău, n-au nici una, nici alta. În strategia de dezvoltare a municipiului Bucureşti pentru perioada 2004-2008, municiplitatea avea în derulare, printre multe alte proiecte, şi proiectul numit "Ameliorarea zonei de nord a Bucureştiului'' - reţea de apă şi canalizare. 

Proiectul numărul patru din strategia de dezvoltare a Capitalei se referă la zona denumită, generic, "de nord'". O zonă pe care, la acea vreme, municipalitatea o considera una defavorizată, puternic afectată de "procesul de dezindustrializare''.

Aşadar, Primăria aprobă proiectul de canalizare în nordul Bucureştiului, proiect în valoare totală de peste 11.600.000 de euro. Era vorba de fonduri PHARE, fonduri naţionale şi confinanţare locală de la Primăria Sectorului 1.

De-a lungul timpului, în presă au apărut articole în care era pusă sub semnul întrebării buna credinţă în folosirea banilor publici. Mai mult decât atât, presa vremii scria cum contribuabilul de rând plăteşte reţeaua de apă şi canalizare pentru proiectul imobialiar al Băneasa Investments, un proiect de lux în zona deja exclusivistă din nordul Capitalei.

După un astfel de articol, Primăria Municipiului Bucureşti reacţiona, în mai, 2006, printr-un comunicat: "Lucrările sunt parte a proiectului "Ameleriorarea zonei de nord a municipiului Bucureşti" şi constau în construirea unui canal colector ce urmează să deservească, pe lângă viitorul cartier Băneasa, şi cartierul Străuleşti''.