MENIU

PSD nu a stabilit cum va vota în cazul Năstase, liderii UDMR nu le-au dat indicaţii deputaţilor

FOTO: NewsIn

Reprezentanţii PDL şi PNL au, oficial, aceeaşi poziţie faţă de dosarele lui Adrian Năstase, în timp ce grupul PSD păstrează o poziţie ambiguă în legătură cu votul pe care social-democraţii îl vor da în plen, iar UDMR lasă decizia la latitudinea fiecărui deputat, votul fiind secret.

Liderul grupului PDL a declarat marţi că deputaţii democrat-liberali vor vota în favoarea avizului favorabil pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase, existând în acest sens şi o decizie a Biroului Permanent Naţional. "Vom vota clar pentru aprobarea cererii Procurorului General dintr-un motiv foarte simplu: nu este nimeni în afara legii", a declarat, marţi, pentru NewsIn, liderul grupului deputaţilor PD-L, Mircea Toader.

El a apreciat că justiţia trebuie lăsată să-şi urmeze cursul şi i-a reproşat lui Năstase că se foloseşte de chichiţe avocăţeşti pentru a bloca începerea urmăririi penale împotriva sa. "Ne creează impresia că îi este frică. Se leagă de chichiţe avocăţeşti, de chestiuni de procedură când ar trebui să vină mâine în plen şi să spună: . Dar la cum s-a comportat până acum, nu-l văd în stare să facă un asemenea gest", a mai declarat Toader.

Deputatul PDL a adăugat că Năstase a încercat, în mod nejustificat, să dea impresia că i s-a întocmit un dosar politic. "Chiar dacă tot dosarul îi este măsluit, totuşi sunt 700 de declaraţii anexate la dosar. Înţeleg, pe unul îl mai baţi, altul minte, dar nu toţi 700. Oricum, există instituţii care trebuie să vadă dacă procurorii fac sau nu abuzuri, dar până atunci trebuie să avem încredere în justiţie", a susţinut Toader.

Democrat-liberalul a precizat că reprezentanţii PSD nu au făcut presiuni ca PDL să-şi schimbe poziţia faţă de avizarea favorabilă a solicitării Parchetului. "Doar Adrian Năstase face opoziţie la o chestie normală, cu care toată lumea este de acord", a conchis Toader.

Purtătorul de cuvânt al grupului deputaţilor PSD, Cristian Dumitrescu, a refuzat să precizeze clar care va fi poziţia colegilor săi social-democraţi faţă de începerea urmăririi penale împotriva fostului preşedinte al partidului. "Încă nu s-a stabilit poziţia grupului. Poziţia domnului Năstase a fost făcută deja publică. Grupul PSD o să se manifeste mâine prin vot în condiţiile în care domnul Năstase a făcut declaraţii referitoare la natura dosarelor şi la poziţia dumnealui faţă de acest vot", a spus Dumitrescu.

Viceliderul grupului PSD Radu Emil Moldovan a declarat, pentru NewsIn, că social-democraţii vor vota după propria conştiinţă. Moldovan a arătat totuşi că poziţia lui Adrian Năstase a fost "mai mult decât clară", el cerând colegilor de partid să voteze în favoarea trimiterii dosarelor sale în instanţă, pentru că s-a săturat de toată tevatura făcută în jurul acestora.

Deputaţii UDMR nu au primit nici o directivă pe linie de partid în ceea ce priveşte votul de miercuri în cazul Năstase. "Deputaţii noştri au liberate deplină să voteze cum le dictează conştiinţa. Noi nu suntem o instituţie juridică să apreciem dacă cineva este sau nu vinovat", a declarat Marton Arpad, liderul parlamentarilor UDMR din Camera Deputaţilor. Marton a apreciat că votul pe care plenul trebuie să-l dea este "o extensie interesantă" a articolului 109 din Constituţie care se referă la începerea urmăririi penale a unui ministru în funcţie, nu al unuia al cărui mandat a expirat. 
Marton Arpad a precizat că UDMR lasă la latitudinea fiecărui deputat cum o să voteze şi datorită caracterului secret al votului. "Oricum, este vot secret şi fiecare va vota cum va vrea, indiferent de recomandarea partidului. La fel şi un grup parlamentar poate să spună că va vota într-un fel şi să voteze altfel. Oricum, nu este corect să impui cuiva cum să voteze", a conchis Marton.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu a declarat pentru NewsIn că liberalii vor vota "pentru" în cazul cererii de urmărire penală a lui Adrian Năstase. Liberalul a explicat că PNL a fost întotdeauna de părere că nelămuririle legate de dosarele demnitarilor trebuie tranşate în instanţă. Întrebat dacă toţi deputaţii PNL vor vota în favoarea trimiterii în instanţă a dosarelor lui Adrian Năstase, Nicolăescu a spus că liberalii au "o atitudine politică unitară". 
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a precizat că nu s-a stabilit, în cadrul grupului, o poziţie comună legată de votul de miercuri, în cazul dosarelor lui Adrian Năstase.