MENIU

Procedura care poate schimba radical viața oamenilor care au suferit un atac de cord

Cercetătorii au stabilit că viața după un infarct suferit nu trebuie neapărat să fie presărată cu medicamente sau vizite periodice la medic. Există o procedură care, odată aplicată, prelungește durata de viață. Un studiu arată că această metodă este extrem de eficientă și reface mușchiul inimii după un infarct suferit.

Un nou studiu arată că arterele care au avut de suferit din cauza unui infarct pot fi "însănătoșite" cu ajutorul unei intervenții medicale care prelungește durata de viață. Aceasta ar putea nu numai să ajute la salvarea vieților omenești, dar e indicată pentru o viață normală din punct de vedere al sănătății.

Procedura se numește PCI - sau, pe românește, intervenție coronariană percutanată.

În ce constă procedura care-i ajută pe oameni să trăiască mai mult după un infarct

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins arată că procedura este extrem de simplă.

Ea constă în introducerea unui cateter cu un balon dezumflat pe artera îngustată.

Odată introdus acest balon, acesta își face loc prin arteră și se umflă, treptat, până în momentul în care segmentul arterial este lărgit la capacitatea la care arată sănătos. Ulterior, balonul este dezumflat, iar în locul segmentului îngust este implantat un stent, iar balonul este îndepărtat.

Cercetările arată că procedura cunoscută sub numele de intervenție coronariană percutanată este sigură, fezabilă și duce la o viață mai sănătoasă în cazul adulților care au suferit un atac de cord.

Pe de altă parte, pentru pacienții care au vârste de peste 75 de ani, procedura s-ar putea dovedi mai complicată și nu atât de ușoară.

Medicii spun că pacienții mai în vârstă pot avea nevoi medicale mai complexe și mai multe afecțiuni cronice. De asemenea, dacă au consumat multe medicamente, intervenția s-ar putea dovedi dificilă și riscantă.

În cazul adulților cu vârste sub 75 de ani, procedura poate da roade, iar rezultatele obținute sunt excepționale. În cadrul cercetărilor făcute, echipa de medici a examinat fișele medicale de la aproape 470.000 de pacienți care au suferit un atac de cord între anii 2000 și 2016.

Ei au constatat că pacienții în vârstă au dezvoltat și alte boli după acel infarct sau aveau deja unele. La pacienții de peste 85 de ani, intervenția s-a dovedit utilă în doar 20% din cazuri. La persoanele cu vârsta cuprinsă între 75 și 79 de ani, procedura a avut succes în 38% dintre cazuri, iar riscul de deces a scăzut cu 49%.

Sursa

Mai multe articole despre:
null