MENIU

Preşedintele ANRM: Concesiunea către Marine Resources nu putea fi decât una cu dedicaţie

foto: blogspot.com

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu, a declarat marţi seară la Money Channel că atribuirea concesiunii firmei Marine Resources nu putea fi decât una cu dedicaţie având în vedere faptul ca toate etapele au fost parcurse în timp record.

"Sunt cereri pentru scoaterea la licitaţie a unor perimetre care aşteaptă şi doi ani, iar in acest caz toate etapele au fost parcurse într-un timp foarte scurt", a declarat Gelu Mărăcineanu.

Preşedintele ANRM a adăugat că astfel de lucruri se petreceau în agenţie cu complicitatea unor angajaţi, care furnizau date firmelor interesate.

"Săptămâna viitoare va fi analizată toată documentaţia. Deocamdată, semnul de întrebare care se ridică este cum a intrat această firmă în posesia concesiunii", a spus Mărăcineanu.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, pentru explorarea resurselor de nămol sapropelic.

"Se abrobă Licenţa de concesiune nr. 10.743/2008 privind explorarea resurselor de nămol sapropelic din perimetrul Delta, marginea platoului continental, panta continentală şi domeniul abisal, româneşti ale Mării Negre, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent şi Societatea Comercială Marine Resources Exploration International SRL, din Municipiul Bucureşti, în calitate de concesionar", se arată în Ordinul nr. 143/29 iulie 2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 594/7 august 2008, semnat de fostul preşedinte al ANRM, Bogdan Găbudeanu.

Potrivit informaţiilor obţinute de Agenţia NewsIn, firma care a câştigat licitaţia, Marine Resources Exploration International SRL, i s-a concesionat o suprafaţă de 9000 km pătraţi, dintre care 3800 km pătraţi se aflau în zona de litigiu internaţional cu Ucraina.

Nămolul sapropelic reprezintă, împreună cu ceilalţi compuşi care îl însoţesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidraţi şi deuteriu), o sursă neconvenţională de energie, fiind o alternativă energetică de viitor.

Potrivit datelor din Registrul Comerţului, Marine Resources Exploration International SRL are un capital social de 719.700 lei, iar sediul său este în Calea Victoriei nr. 155. Această societate a fost înfiinţată la cu circa o lună înainte de a i se aproba licenţa de concesiune.

Marine Resources Exploration International SRL este o companie romanească, înfiinţată în anul 2008, avand ca obiect de activitate explorările marine. Compania este subsidiara Marine Resources Exploration International BV care este deţinută în proporţie de 95% şi controlată de către Rompetrol Holding, cu sediul în Elveţia.