MENIU

Poluarea atmosferică ar ajuta plantele să combată încălzirea climatică, potrivit unui studiu

Foto: sxc.hu

Poluarea atmosferică limitează, în mod paradoxal, încălzirea climatică, ajutând plantele să înmagazineze mai mult gaz cu efect de seră, arată un studiu publicat, sugerând o dilemă în materie de priorităţi în protecţia mediului.

Flora, în special pădurile tropicale, absoarbe un sfert din dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră produs prin arderea combustibililor fosili (petrol, gaz, cărbune). Logica sugerează că fotosinteza, prin care plantele transformă energia solară, dioxidul de carbon şi apa în nutrienţi ar fi afectată în mod negativ de poluarea cu particule provocată de industrie şi transporturi, care obstrucţionează razele soarelui. Această poluare ("globaldimming", întunecare globală) ar avea însă efectul contrar.

"În mod surprinzător, efectele poluării atmosferice par să fi intensificat productivitatea vegetală globală cu aproape un sfert între 1960 şi 1990" antrenând "o creştere cu 10% a cantităţii de dioxid de carbon stocată" pe planetă, a afirmat Linda Mercado, cercetătoare la Met Office Hadley Centre din Marea Britanie, principalul autor al studiului publicat de revista Nature.

Fenomenul se explică prin modul în care particulele reflectă lumina. Dacă cerul este poluat, flora primeşte mai puţină lumină în mod direct, dar primeşte o lumină dispersată de particule ce acţionează ca nişte oglinzi minuscule. Astfel, numărul frunzelor care rămân complet în umbră este mai mic, iar fotosinteza se realizează la nivelul acestora.

Fenomenul era cunoscut, dar studiul din Nature este primul care foloseşte un model global pentru a-i calcula consecinţele asupra capacităţii vegetaţiei de a absorbi dioxid de carbon.

Fără această poluare, temperatura medie la suprafaţa planetei ar fi crescut cu 1 sau 1,1 grade de la începutul industrializării, şi nu cu 0,7 grade, potrivit lui Knut Alfsen, directorul Centrului internaţional de cercetare a mediului de la Oslo.

Aceste concluzii duc la apariţia unei dileme. "Pe măsură ce continuăm să purificăm aerul, lucru pe care trebuie să îl facem pentru sănătatea umană, va fi mai greu să evităm o schimbare climatică periculoasă prin reducerea emisiilor de CO2", avertizează PeterCox, coautor al studiului şi cercetător la Universitatea Exeter.
Mai multe articole despre:
poluare mediu efect de seră fotosinteză