MENIU

Pietrele care pot stoca dioxidul de carbon, descoperite în SUA

Foto: flickr.com

Geologii au descoperit în SUA o zonă de peste 9.600 km cu pietre ce pot fi folosite la stocarea excesului de dioxid de carbon din atmosferă.

Dioxidul de carbon eliberat de arderea combustibililor fosili s-a tot acumulat în atmosferă încă de la începutul Revoluţiei Industriale. În timp ce o parte din gazul cu efect de seră este absorbit de plante şi de ocean, o cantitate foarte mare din el rămâne în aer, atrăgând căldura pe care Pământul, în mod obişnuit, ar trimite-o înapoi în spaţiu, ducând astfel la încălzirea globului.

Oamenii de ştiinţă şi inginerii au propus mai multe modalităţi de a capta şi stoca în mod artificial CO2-ul în exces în stratul subteran de roci permeabile sau în alte tipuri de pietre.

Acum, cercetătorii de la Earth Institute - Universitatea Columbia, şi de la US Geological Survey au găsit peste 9.600 km de roci ultramafice aproape de suprafaţa pământului care ar putea fi ideale pentru stocarea gazului în exces, informează Live Science.

Astfel de roci ultramafice se regăsesc în zone care au cea mai mare nevoie de captarea dioxidului de carbon, precum New York, Baltimore şi San Francisco. Locurile unde se găsesc acestea sunt detaliate într-un raport al US Geological Survey.

Originare din adâncurile pământului, aceste roci conţin minerale care reacţionează în mod natural cu CO2 pentru a forma minerale solide, ce ar putea fi un mecanism ideal pentru stocare.

Cel mai mare dezavantaj este că acest proces este foarte lent: în mod normal ar trebui sute de ani pentru ca rocile să reacţioneze cu CO2. Dar oamenii de ştiinţă experimentează diverse modalităţi de grăbire a procesului, prin dizolvarea CO2 în apă şi injectarea lui în rocă, de exemplu.