MENIU

Pensiile speciale vor fi recalculate

Foto: standard.ro
Mihai Şeitan: Recalcularea afectează aproape 200.000 persoane care beneficiază în prezent de legi speciale

Pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contribuţiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii, a anunţat Mihai Şeitan, consilier de stat în cadrul Guvernului. Şeitan a mai spus că, după recalculare, un pensionar de lux ar putea rămîne cu cel mult un sfert din cât câştigă acum.

Consilierul pe probleme sociale al premierului Emil Boc, Mihai Şeitan, a declarat la Realitatea TV că pensiile speciale, oricât de mari ar fi ele, vor fi recalculate în concordanţă cu noul act normativ al pensiilor. Printre pensiile vizate se află cele din armată, poliţie, servicii din magistratură.

Cel mai provbabil, recalcularea va avea loc în anii 2012-2013.

"Pensiile speciale sunt definite de mult mai multe legi decât cele normale. Fiecare lege în parte a avut un alt sistem de calcul", a mai spus Şeitan.

Consilierul de stat a precizat că procedura a fost deja discutată în Guvern, iar recalcularea afectează aproape 200.000 persoane care beneficiază în prezent de legi speciale.

Mihai Şeitan spune că în cazul recalculării pensiilor primite în baza legilor speciale nu se pune problema retroactivităţii aplicării unui act normativ, argumentând că pensionarii vor păstra banii primiţi până la data când noua lege intră în vigoare.

"Legea se aplică din momentul în care apare. Din momentul ăla le micşorez pensiile, în viitor, nu în urmă. În urmă nu le iau banii, ei au câştigat acei bani, rămân cu ei", a declarat Şeitan la Guvern.

El a precizat că recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de la 1 iunie va coordona o echipă care va elabora aspectele tehnice ale legii.

Până la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale cărei principii au fost adoptate săptămâna trecută de Executiv, trebuie să fie trecută prin Parlament.

Potrivit lui Şeitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra în vigoare, estimând că acest lucru s-ar putea întâmpla peste aproximativ şase luni de la acea dată.

Emil Boc: Noua lege să se aplice unitar, fără excepţie, la toată lumea 

"După adoptarea noii legi cu privire la sistemul unic de pensii, cei care au pensii mari, asta este, merg în continuare cu pensiile mari, până îi vor ajunge ceilalţi din urmă (...) Eu cred că din punct de vedere al echităţii şi moral ar trebui ca noua lege să se aplice unitar, fără excepţie, la toată lumea", declarase Emil Boc în urmă cu câteva zile.

Premierul a precizat săptămâna trecută, că obiectivul Guvernului este ca, până la sfârşitul acestui an, proiectul privind Legea unică a pensiilor să fie finalizat, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2010.

De anul viitor, legea unică a pensiilor va introduce o singură formulă de calcul pentru toţi. Tot prin legea unică, procentul de majorare a pensiilor va fi acelaşi atât pentru foştii parlamentari, cât şi pentru foştii agricultori. 

Peste 200.000 de pensionari beneficiază în prezent de pensii speciale. Este vorba despre magistraţi, parlamentari, diplomaţi, poliţişti, militari, aviatori, funcţionari parlamentari sau cei care au lucrat în serviciile speciale.

Dintre toţi beneficiarii sistemului de pensii speciale, magistraţii primesc cei mai mulţi bani. 

Cel mai bogat pensionar din România este un fost magistrat. Lunar el primeşte 33.000 de lei. În România, peste 200.000 de oameni beneficiază de legi speciale, atunci când le sunt calculate pensiile. Printre ei, magistraţi, poliţişti, parlamentari sau cei care au lucrat în serviciile speciale. Oficialii din ministere vor stabili principiile legii unice a pensiilor.