MENIU

Patriciu, despre explorarea celor câteva mii de kilometri pătraţi din Marea Neagră: O acţiune extrem de riscantă

Foto: Realitatea TV

O acţiune extrem de riscantă pentru el. Aşa cataloghează Dinu Patriciu concesiunea din Marea Neagră, în urma căreia o firmă a sa a primit dreptul de a cerceta resursele de nămol sapropelic, care reprezintă o sursă alternativă energetică de viitor.

Omul de afaceri spune că nimeni nu îi garantează că va găsi ceva de extras. Invitat în emisiunea Ora de Foc, omul de afaceri a ţinut să sublinieze că este vorba de o licitaţie de explorare, şi nu de una de exploatare.

"Am fost singurii care am participat. Singurii interesaţi într-o acţiune extrem de riscantă. Vă reamintesc că e vorba de o licenţă de explorare, şi nu de exploatare. Acei kilometri pătraţi de nămol se află de la 300 de metri adâncime până la 2.200 de metri adâncime. Nu există decât câteva tehnologii actuale care pot să ducă la extragerea materiilor solide. În ceea ce priveşte rezultatele economice ale acestei activităţi, nimeni nu vă poate garanta că acolo există ceva util, comercial util", a afirmat Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu a precizat că până în prezent a investit în cercetarea celor 9.000 de kilometri pătraţi din mare peste 20 de milioane de euro.

Presa a scris recent că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a concesionat firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, pentru exploatarea resurselor de nămol sapropelic. Totodată, presa a scris că societatea ar fi fost înfiinţată cu aproximativ o lună înainte de a i se aproba licenţa de concesiune. În plus, din cei 9.000 de kilometri pătraţi primiţi în concesiune, 3.800 kilometri pătraţi s-ar fi aflat în zona platoului continental care era disputată de România şi Ucraina la Haga.