MENIU

Parlamentarii din comisiile SRI, SIE şi de Apărare propun o nouă comisie pentru legile siguranţei naţionale

Foto: evz.ro

Birourile comisiior de apărare din Cameră şi Senat, precum şi cele ale comisilor de control ale SRI şi SIE au decis, miercuri, să propună Birourilor Permanente reunite înfiinţarea unei comisii speciale, pe modelul celor pentru Coduri, care să se ocupe de dezbaterea legilor siguranţei naţionale.

Conducerile Comisiilor de apărare şi de control ale SRI şi SIE s-au întâlnit, miercuri, într-o şedinţă informală, la iniţiativa comisiilor de control parlamentar asupra activităţii SRI şi SIE, pentru a discuta pe marginea pachetului de legi privind siguranţa naţională.

"Conducerile celor patru comisii au dezbătut situaţia pachetului de legi ale siguranţei naţionale. Se impune şi vom propune Birourilor Permanente reunite ale celor patru comisii înfiinţarea unei comisii speciale care să aibă componenţa în care ne-am întâlnit şi astăzi, pentru a trece acest pachet, exact cum sunt examinate şi amendate de comisiile speciale cele patru Coduri", a declarat, pentru NewsIn, secretarul Comisiei pentru controlul SRI Verestoy Attila.

Deputatul UDMR a precizat că, dacă Biroul Permanent va decide înfiinţarea comisiei speciale, se va face o primă întâlnire în care se va stabili calendarul dezbaterii pachetului legilor siguranţei naţionale.

Deşi atât şeful SRI George Maior, cât şi preşedintele Traian Băsescu au făcut apel către Parlament pentru adoptarea cu celeritate a pachetului de legi privind siguranţa naţională, Verestoy a arătat că parlamentarii "nu sunt presaţi de timp". "Ar trebui să existe o viziune coerentă şi fără contradicţii în interiorul Coaliţiei. Dacă ceva nu se adoptă la timp, secretul stă în conflictul din interiorul coaliţiei, şi nu la opoziţie, al cărui vot nu este destul de puternic", a spus Verstoy.

"În opinia mea şi a colegilor din opoziţie, marea poblemă e aceea că unele servicii nu sunt supuse niciunui control. Aceste servicii ar trebui să revină în matca lor şi să se ocupe de problemele interne. Este un subiect care trebuie discutat în interiorul Coaliţiei, e o poblemă care va trebui soluţionată la nivel politic", a mai precizat secretarul Comisiei pentru controlul SRI, referindu-se la structura din interiorul Ministerului de Interne, DGIPI.

Pe de altă parte, Verestoy a arătat că "niciun serviciu nu poate avea activităţi economice, dar colegii din Coaliţie nu sunt aşa rigizi".

Verestoy a menţionat că se impune o lege specială în care să fie exact precizat mandatul şi rolul Parlamentului în raport cu serviciile, astfel că, dacă acum controlul parlamentar este atributul CSAT şi Parlamentului, în noua lege să se precizeze clar că CSAT îi revine coordonarea serviciilor, iar controlul, Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis membrilor Comisiei de control asupra activităţii SRI din Parlament rugămintea de a analiza legile siguranţei naţionale şi să le trateze plecând strict de la nevoia de siguranţă naţională a României, cu "zero încărcătură politică".

"Am adresat o rugăminte şi membrilor Comisiei de supraveghere a SRI din Parlament, rugămintea fiind legată de nevoia de a se lua în analiză legile siguranţei naţionale şi de a fi promovate cu o încărcătură zero din punct de vedere politic", a spus şeful statului pe 26 martie, la finalul şedinţei de bilanţ a SRI.

Băsescu a arătat că legislaţia care priveşte SRI trebuie să fie tratată de către politicieni "aşa cum vrem să fie Serviciul"."Vrem un Serviciu neutru politic, trebuie să tratăm legislaţia Serviciului neutru din punct de vedere politic, plecând strict de la nevoile de siguranţă naţională ale României şi adaptând legislaţia la modul în care Serviciul îşi poate îndeplini misiunile", a spus preşedintele.
Mai multe articole despre:
SRI SIE securitate naţională