MENIU

Observatori moldoveni anunţă probleme la alegeri, în special în ceea ce priveşte întocmirea listelor

Foto: REALITATEA.NET

O serie de probleme, în special legate de listele cu alegători, au fost înregistrate în alegerile parlamentare anticipate care au avut loc miercuri în Republica Moldova, au declarat observatorii unor organizaţii neguvernamentale de la Chişinău.

Potrivit observatorilor Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - "Coaliţia 2009", participarea la vot în secţiile de pe teritoriul Republicii Moldova era de aproximativ 10% până la ora 11:00, mult mai mare decât la scrutinul din 5 aprilie.

Un raport al Coaliţiei 2009 arată că rate mari de participare se înregistrează şi la secţiile de votare din afara Republicii Moldova. La Moscova până  la ora 10:00 votaseră 256 de persoane, echivalentul a 22,15% dintre alegătorii care au votat în 5 aprilie. La ambasada şi secţia consulară a Republicii Moldova de la Bucureşti până  la ora 09:00 votaseră 318 persoane (aproximativ 7,5%), la Bologna 158 persoane (4,7%), iar la Roma 110 persoane (7%).

Observatorii au vorbit şi de o serie de probleme legate de întocmirea greşită a listelor electorale - de exemplu persoane necunoscute proprietarilor erau trecute ca şi cum ar locui în apartamentele acestora. Într-unul din cazuri, într-un apartament  a fost trecută pe lista electorală o femeie de 95 de ani despre care proprietarul apartamentului nu ştia nimic, în apartamentul liderului Partidului Liberal Democrat Vladimir Filat au mai fost trecute două persoane străine, iar unui cetăţean i-a fost refuzat dreptul la vot în secţia de votare 62 din Chişinău, din cauză că datele din buletinul său erau trecute greşit.

În aceeaşi secţie, membrii biroului le-au interzis observatorilor să se deplaseze prin secţia de votare, ceea ce contravine prevederilor Codului Electoral şi standardelor internaţionale din domeniu.

În Transnistria s-au înregistrat probleme similare celor care au avut loc la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009: în Corjova la ora 06:20 nu era asigurată paza secţiei de votare numărul 5. La 06:30 în faţa secţiei de votare s-au adunat circa 200 de persoane (inclusiv cazaci îmbrăcaţi în civil) care au blocat accesul în secţia de votare. La scurt timp după blocarea secţiei au sosit forţele de menţinere a păcii. 

Multe secţii de votare din Moldova au fost amenajate în spaţii improprii, afirmă un observator OSCE

Foarte multe secţii de votare din Republica Moldova au fost amenajate în spaţii improprii, fiind mici şi înghesuite, a declarat, astăzi, deputatul PD-L Petru Movilă, observator al scrutinului moldovean din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

"Am întâlnit o secţie de votare chiar şi într-un bar. Foarte multe secţii sunt mici şi nu asigură un confort tocmai bun pentru desfăşurarea alegerilor. Până acum, nu au fost semnalate suspiciuni de fraude, la unele secţii însă, unde eu nu am fost, am auzit că sunt agitatori PCRM", a declarat deputatul ieşean.

Potrivit lui Movilă, PCRM a avut de două ori mai mulţi reprezentanţi în secţiile de votare decât totalul persoanelor desemnate de partidele de Opoziţie. "Este o disproporţie exagerată", a comentat observatorul OSCE.

Parlamentarul ieşean susţine că prezenţa la vot în primele ore ale dimineţii a fost mai bună în comparaţie cu precendentul scurtin, în ciuda faptului că procesul de votare s-a desfăşurat într-o zi lucrătoare.

"Până acum nu am întâmpinat dificultăţi la secţiile unde am fost. Au fost preşedinţi de secţii care nu prea înţelegeau rolul observatorilor dar nu au fost probleme", a subliniat Petru Movilă.

O serie de structuri europene au desemnat observatori la alegerile legislative din Republica Moldova, patru parlamentari şi trei europarlamentari români făcând parte din aceste delegaţii.