MENIU

O fosilă australiană relevă noi date despre originea balenelor

Craniul unei balene Mammalodon colliveri

Paleobiologul Erich Fitzgerald de la Muzeul Victoria din Australia, a făcut o descoperire extrordinară despre originea balenelor, cu ajutorul unei fosile vechi de 25 de milioane de ani găsită în apropiere de Torquai. 

Studiul lui Fitzgerald, publicat în „Zoological Journal of the Linnean Society”, are ca punct central Mammalodon colliveri, o balenă primitivă cu dinţi, care făcea parte din grupul balenelor albastre, cele mai mari mamifere care au trăit vreodată. Deşi Mammalodonul a fost descoperit în 1932 şi denumit în 1939, a rămas destul de necunoscut până în ziua de astăzi.

„Prin studiul Mammalodonului am dedus că era vorba de un animal care se hrănea la fundul oceanului, folosindu-se de botul scurt pentru a scoate creaturi mici din nisip. Acesta fapt indică o varietate mare în evoluţia timpurie a balenelor”, a explicat Fitzgerald.

Deşi Mammalodon avea o lungime de circa trei metri, era totuşi o rudă a balenei albastre care ajungea şi la 30 de metri. Noile cercetări au arătat că Mammalodonul era o specie pitică, evoluând în forma respectivă de la strămoşii săi mai mari.

„Mările din sudul Australiei au fost leagănul acestei variaţii pitice de balene care nu s-a mai dezvoltat nicăieri”, a adăugat Fitzgerald.

 

Mai multe articole despre:
Australia balenă Victoria