MENIU

O delegaţie a FMI va fi la Bucureşti între 11 şi 25 martie

Foto: bloombiz.ro

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni la Bucureşti în perioada 11-25 martie şi va discuta despre un posibil program al FMI pentru România, "parte a unui pachet multilateral de finanţare", la care să mai ia parte UE şi Banca Mondială, a anunţat luni Fondul.

Delegaţia va fi condusă de Jeffrey Franks.

"Misiunea care începe să lucreze miercuri, 11 martie, va continua să evalueze situaţia macroeconomică şi va avea discuţii despre un potenţial program al Fondului Monetar Internaţional pentru România", se spune în comunicatul transmis de biroul regional al FMI pentru România şi Bulgaria, condus de Juan-Jose Fernandez Ansola.

"Programul ar face parte dintr-un pachet de finanţare multilateral proactiv şi bazat pe asigurări, care să fie susţinut de Uniunea Europeană şi de Banca Mondială, printre alte instituţii financiare internaţionale", se mai spune în comunicat.

Misiunea a fost anunţată de viceprim-ministrul Dan Nica, care a spus, luni, că o delegaţie a FMI va veni în această săptămână în România "în primul rând" pentru a evalua situaţia economiei româneşti, arătând că "nu crede" că va fi vorba despre o negociere pe tema unui împrumut.

"Posibil sprijin tehnic şi financiar"

Săptămâna trecută, o delegaţie română din care făceau parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa şi un secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, s-a aflat la Washington pentru discuţii cu FMI.

Fondul spune, în comunicatul de luni, că "discuţiile preliminare de la Washington de săptămâna trecută au fost fructuoase şi rămânem într-un dialog strâns cu autorităţile române şi cu Uniunea Europeană pentru a evalua răspunsurile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic şi financiar".

Între timp, în România s-a stârnit o întreagă dezbatere în legătură cu necesitatea unui împrumut de la FMI şi cu eventualele condiţii pe care Fondul le-ar impune, despre care şi-au dat cu părerea cei mai importanţi politicieni ai ţării, dar şi sindicate sau patronate.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a spus, în Parlament, că România nu are nevoie de un împrumut extern pentru asigurarea plăţilor de la buget sau ale statului român, însă deficitul de cont curent şi datoria sectorului privat sunt de natură să creeze preocupare pentru rezolvarea problemei. Şeful statului a mai spus că România ar fi mai rezistentă la o deteriorare rapidă a economiei dacă va contracta un împrumut extern.

Mulţi experţi consideră că un acord cu FMI ar da un semnal bun pieţelor şi ar reprezenta "o centură de siguranţă" într-o perioadă de criză econmică mondială.

Mai multe articole despre:
FMI împrumut news alert