MENIU

Câte calorii are preparatul „vedetă” de 1 mai. Ce spun medicii despre consumul de mici

De 1 mai există tradiția grătarului în aer liber care este așteptată de toți românii cu nerăbdare. Printre preparatele nelipsite se numără micii, acele delicioase „chiftele" de carne mărunțită și condimentată, pregătite pe grătar și servite cu muștar, pâine sau diverse garnituri. Gustul lor sățios și aromat îi face să fie preferați în special în zilele de sărbătoare, cum este și 1 Mai.

Cu toate acestea, în contextul în care 1 Mai cade în timpul Postului Paștelui, mulți români se întreabă cum să se bucure de mici fără să își pună în pericol sănătatea sau silueta.

Câte calorii are un mic, de fapt

Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi în acest sens. Ea subliniază importanța alegerii unor mici de calitate, care să nu aibă un gust puternic de usturoi, să conțină puțină grăsime și bicarbonat, să fie ușor de digerat și să nu provoace arsuri la stomac.

Un alt aspect important evidențiat de medic este comportamentul micilor la gătit. Dacă micii „se topesc" prea mult în timpul preparării, acesta poate fi un semn că au un conținut ridicat de grăsime, ceea ce nu este benefic pentru sănătate.

Ce a transmis medicul Mihaela Bilic

În ceea ce privește aportul caloric al micilor, acesta variază între 220 și 260 de calorii la 100 de grame, iar micii de porc sunt considerați mai dietetici în comparație cu cei de oaie sau vită. 

Totodată, Mihaela Bilic recomandă o porție corectă de mici între 2 și 6 bucăți, în funcție de necesitățile individuale ale fiecăruia.

„Din acest weekend până la Paște ne așteaptă pregătiri, cumpărături, grătare și multă mâncare. Cu vremea am rezolvat, haideți să vedem ce punem în farfurie, cum le combinăm și în ce ordine le mâncăm, ca să ne bucurăm de toate bunătățile. 

Eu mi-am făcut deja ”mici” provizii.

Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent.

Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică “se topesc”, nu e semn bun. Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, a anunțat medicul Mihaela Bilic în mediul online.

Astfel, alegerea unor mici de calitate și respectarea unei cantități adecvate poate permite românilor să se bucure de aceste delicioase preparate tradiționale fără să își facă griji cu privire la impactul lor asupra sănătății sau siluetei.