MENIU

Război în Ucraina, ziua 798: Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful securităţii cibernetice - LIVE TEXT

Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski/ Profimedia

Încrederea Ucrainei în aliaţii săi din NATO „a suferit o lovitură” din cauza întârzierilor şi eşecurilor în livrarea de arme pentru războiul împotriva invaziei ruse, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o discuţie cu agenția Reuters avută în timp ce părăsea Ucraina, luni seară, cu trenul, după o vizită de o zi la Kiev. Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 798 de război. 

UPDATE 00.00 - Preşedintele Ucrainei - Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful departamentului de securitate cibernetică al serviciului de securitate ucrainean, după o anchetă de presă privind finanţele sale, relatează SkyNews.

Un decret publicat miercuri pe site-ul prezidenţial arată că Illia Vitiuk a fost demis oficial din funcţie.

Vitiuk fusese deja suspendat în urma unei anchete realizate de un jurnalist de la publicaţia independentă Slidstvo.info, care a ridicat întrebări cu privire la proprietăţile deţinute de soţia sa şi la sursa averii cuplului. Jurnalistul descoperise că soţia sa cumpărase un apartament de 200 de metri pătraţi în decembrie 2023, în plin război.

UPDATE 23.00 - Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind folosirea armelor chimice prin desfășurarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 22.00 - Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lunăNoul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 20.00 - Un nou centru de recrutare militară a fost deschis în regiunea Transcarpatia la 1 mai 2024, ceea ce a adus numărul total al centrelor din țară la 19, a anunțat Natalia Kalmikova, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, pe Facebook.

„Un nou centru de recrutare al armatei ucrainene a început să funcționeze în orașul Ujhorod astăzi. Este situat în Piața Poștova 3 (sediul centrului de servicii administrative)”, a anunțat Kalmikova.

UPDATE 18.00 - O expoziție cu blindate occidentale capturate de forțele ruse de pe frontul ucrainean a fost deschisă la Moscova și se bucură de mulți spectatori. Demersul are rolul de a sprijini discursul ideologic al Kremlinului, dar semnalează și o încredere tot mai fermă a Rusiei în victoria finală.

UPDATE 17.00 -  Trupele ruse au atacat cu artilerie și drone kamikaze orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 1 mai, rănind patru persoane, a informat guvernatorul Serhii Lisak, relatează Kyiv Independent.

 Bilanțul atacului rusesc de luni asupra orașului Odesa a crescut la șase morți, după ce o persoană rănită a murit la spital, a declarat miercuri a declarat primarul Hennadii Trukhanov, potrivit The Kyiv Independent. 

UPDATE 13:40 - Bilanțul atacului rusesc de luni asupra orașului Odesa a crescut la șase morți, după ce o persoană rănită a murit la spital, a declarat miercuri a declarat primarul Hennadii Trukhanov, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 12:00 - Rusia a atacat miercuri regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei cu bombe ghidate, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte două, a declarat guvernatorul regional, Oleh Syniehubov, potrivit Reuters.

Cele două persoane au fost ucise când o mașină a fost lovită în satul Zolochiv, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram.

Zece locuințe private au fost de asemenea avariate, dar nu au fost raportate victime într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, a declarat primarul orașului Harkov, Ihor Terejov.

UPDATE 10:00Serghei Șoigu cere arme mai multe și mai bune pentru forțele Rusiei, după ce SUA au reînceput aprovizionarea Ucrainei

Ministrul rus a ordonat livrarea cât mai rapidă a mai multor arme pentru războiul din Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul Apărării, citat de Reuters, într-un moment în care forțele Moscovei se află în ofensivă pe front.

Apelul lui Serghei Șoigu a fost făcut în cadrul unei reuniuni cu comandamentul militar, după ce șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, care se ocupă de operațiunile din Rusia, i-a prezentat un raport ministrului Apărării.

„Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei, este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor”, a spus Șoigu, potrivit unei declarații citate pe pagina oficială de Telegram a ministerului.

UPDATE 6:10 - Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa

Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP preluată de agerpres.

"Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

"Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor", a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper."Există daune la infrastructura civilă", a adăugat el, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse luni la Odesa a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, oraşul Odesa este în mod regulat vizat de atacuri mortale cu rachete şi drone.

Rusia loveşte necruţător oraşele ucrainene de luni de zile şi a avansat pe frontul de est înainte de sosirea armelor americane, cruciale pentru Kiev.

UPDATE 5:17 - Concluziile lui Jens Stoltenberg, după vizita de la Kiev

 Încrederea Ucrainei în aliaţii săi din NATO „a suferit o lovitură” din cauza întârzierilor şi eşecurilor în livrarea de arme pentru războiul împotriva invaziei ruse, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o discuţie cu agenția Reuters avută în timp ce părăsea Ucraina, luni seară, cu trenul, după o vizită de o zi la Kiev, relatează News.ro.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, spune că o modalitate de a evita viitoarele lipsuri în ajutorul militar pentru Ucraina este de a acorda NATO un rol mai mare de coordonare şi de a elabora un plan multianual care să precizeze clar contribuţiile aşteptate de la fiecare aliat.

El a înaintat o astfel de propunere celor 32 de membri ai NATO şi a spus că ar trebui să fie susţinută de un angajament financiar important. Diplomaţii spun că a fost lansată o propunere de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru o perioadă cinci ani.

„Acest lucru va face mai uşor de planificat. Va fi clar ce se aşteaptă de la fiecare aliat să livreze”, a declarat Stoltenberg, aşezat la o masă mică în vagonul său de tren şi apăsând din când în când cu un pix pe un carneţel NATO pentru a-şi sublinia punctele de vedere.

„Iar NATO poate juca apoi un rol mai important în asigurarea faptului că aliaţii îndeplinesc efectiv ceea ce au anunţat”, a arătat el.