MENIU

O barjă sub pavilion bulgar s-a răsturnat în Dunăre

Foto: infopensiuni.ro
Mihai Ghiba, Căpitania Zonală Drobeta Turnu Severin: Peste 2000 t de minereu de fier s-au răsturnat în Dunăre

O barjă sub pavilion bulgar s-a răsturnat în Dunăre. Incidentul a avut loc în dreptul localităţii Dubova, Mehedinţi. Barja era încărcată cu peste două mii de tone de minereu de fier. Din primele cercetări, se pare că incidentul s-a produs din cauza cotei scăzute a apei. Curenţii au împins convoiul spre mal, unde barja s-a lovit de o stâncă.

"Imediat s-a şi răsturnat. Minereurile de fier s-au pierdut în apele Dunării. Ancheta este începută de căpitanul portului Orşova şi apoi vom vedea cum organizăm dezeşuarea şi scoaterea barjei de acolo. Nu există victime", a declarat Mihai Ghiba, Căpitania Zonală Drobeta Turnu Severin.

"Zona respectivă se numeşte şi Minerva, pentru că în urmă cu mai mulţi ani, acolo a avut loc primul mare incident, al unei nave numite Minerva. Lovirea stâncilor în Cazane se întâmplă rar, în ultimul deceniu au fost doar trei situaţii, dar avariile sunt foarte mari", a precizat Mihai Ghiba.

Comandantul navei a efectuat manevre de aducere din amonte spre aval a barjei afectate, pentru a reforma convoiul în Golful Dubova. Barja a fost împinsă spre malul românesc şi se află ancorată în dreptul kilometrului fluvial 974.

Urmează ca proprietarul bulgar al barjei să ia măsuri pentru ridicarea şi transportarea navei. Între timp autorităţile au declanşat o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale producerii incidentului. 

Toată încărcătura aflată în barjă s-a pierdut în apele fluviului. Potrivit Căpităniei Orşova, în Golful Dubova se poate observa, pe o suprafaţă de circa 4.000 mp, o pată de culoare roşie, cel mai probabil cauzată de rugina de la încărcătura care a căzut în apă.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mehedinţi, Gărzii de Mediu Mehedinţi şi cei ai Apelor Române.

Barja eşuată făcea parte din convoiul bulgăresc Sredna Gora, având în componenţă un împingător şi şase barje.

În această zonă s-au întâmplat foarte rar incidente, majoritatea având loc spre vărsarea Dunării în Marea Neagră.