MENIU

NewsIn: Proiectele de arhitectură se ieftinesc, din cauza crizei imobiliare

Foto: ziuadecj.ro

Costul proiectelor de arhitectură va scădea în viitorul apropiat, ca urmare a diminuării drastice a numărului proiectelor imobiliare, însă ieftinirea planurilor arhitecturale va avea consecinţe la nivelul calităţii, a declarat pentru NewsIn vicepreşedintele OAR, Şerban Ţigănaş.

"Arhitecţii vor scădea preţurile, unii poate chiar dramatic. Nu putem aprecia un nivel al ieftinirilor, dar cu siguranţă toţi arhitecţii vor fi nevoiţi să scadă preţurile. Problema este că diminuarea preţurilor proiectelor se va face cu consecinţe în calitate. Calitatea a fost afectata în timpul "boom"-ului imobiliar de lăcomia de a luat cât mai mult de lucru, însă acum va fi afectată de disperarea de a nu avea de lucru", a precizat vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

De asemenea, Ţigănaş spune că tot ca efect al crizei economice, care a blocat evoluţia pieţei imobiliare, se va intensifica activitatea în piaţa proiectelor publice, direcţie pentru care în perioada anterioară nu se obţineau oferte de la arhitecţi. "Statul şi administraţia sunt văzute în rândul tagmei ca cei mai proşti clienţi în sensul că au marje mici de negociere a clauzelor proiectelor, plătesc puţin şi târziu. Ca să lucrezi cu statul trebuie să îţi finanţezi din resurse proprii munca până la fazele avansate în care poti ajunge la plăţi", a spus reprezentantul Ordinului.

Mai mult de atât, arhitecţii români se plâng că din cauza regresului înregistrat în industria construcţiilor multe contracte finalizate nu au fost onorate de către clienţi. "Prezenţa crizei economice s-a resimţit imediat în rândul arhitecţilor. Clienţii nu au mai avut bani să plătească proiectele contractate", a declarat la rândul său preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Sturza.

În opinia arhitecţilor, o soluţie imediată pentru diminuarea efectului crizei asupra sectorului de profil ar fi atragerea de către autorităţi a banilor pentru proiecte publice, precum şi reconsiderarea legislaţiei specifice achiziţiilor publice.
Mai multe articole despre:
criză proiecte imobil imobiliar arhitectură arhitecţi