MENIU

News In: O companie din Italia vrea să producă în judeţul Arad energie electrică din gunoaie

O companie din Italia a prezentat un proiect cu privire la gestionarea deşeurilor, recuperarea acestora şi cogenerarea de energie termică, electrică sau biogaz, investiţia urmând să fie realizată în comuna arădeană Bata, din fonduri europene.

Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a precizat că proiectul presupune colectarea şi depozitarea deşeurilor, iar investitorii italieni doresc să preia o parte din aceste deşeuri, care ulterior să fie transformate în energie electrică.

"Există un proiect integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului, dar acesta nu are finalitatea pe care o propun investitorii italieni. Investitorii cu care am vorbit în cursul săptămânii trecute au asemenea proiecte puse în practică, la Londra şi în Mexic. Proiectul pe care oamenii de afaceri din peninsulă vor să-l pună în aplicare la Bata se bazează pe accesarea unor fonduri europene”, a declarat, duminică, Ion Micurescu.

Cogenerarea constă în producerea simultană, într-o instalaţie unică, de energie mecanică, cel mai adesea convertită în electricitate, şi energie termică, putând ea însăşi genera căldură şi/sau frig, cu randamente ridicate, permiţând economii de energie primară şi reducerea emisiilor poluante.

Primăria Bata va contribui la realizarea acestui proiect cu o suprafaţă de teren pe care o va pune la dispoziţia investitorilor. „Fără doar şi poate câştigul pe care-l va avea Bata prin realizarea acestui proiect va fi pe mai multe planuri. Unul social, prin prisma faptului că vor apărea noi locuri de muncă. Un alt câştig va fi cel legat de faptul că firma italiană va produce gratuit pentru Bata energia electrică necesară iluminatului stradal, dar şi pentru încălzirea unităţilor de învăţământ de pe raza comunei noastre”, a mai susţinut primarul comunei arădene. 

Ion Micurescu a mai spus că o companie austriacă, specializată în producerea biodieselului, pregăteşte o investiţie importantă în comuna Bata. În primă fază, conform primarului, vor fi angajaţi 350 de oameni, urmând ca, în timp, numărul locurilor de muncă să crească la o mie. „În ceea ce priveşte Consiliul Local Bata, am dat acordul de principiu pentru derularea acestei investiţii la noi în comună. Investiţia este importantă prin prisma faptului că Bata nu va avea deloc probleme cu locurile de muncă, dar va exista şi un venit suplimentar la bugetul local al comunei“, a susţinut Micurescu. 

Investiţia este estimată la peste 10 milioane de euro, iar investitorii austrieci au spus că din momentul în care vor avea toate avizele, va dura cam şase luni până când fabrica va funcţiona. 

Mai multe articole despre:
Arad deşeuri energie electrică reciclare bâtă