MENIU

Năstase îi scrie lui Predoiu, întrebându-l dacă ar trebui ca Laura Kovesi să fie demisă

foto: NewsIN

Adrian Năstase i-a scris ministrului Cătălin Predoiu, întrebându-l dacă procurorul general ar trebui demis pentru că a cerut reluarea votului în cazul Zambaccian, informându-l totodată că "Parlamentul nu e ghişeu de îndeplinit comenzi politice".

În scrisoarea deschisă, Năstase îl informează pe Predoiu că i-a urmărit "cu atenţie declaraţiile din ultimele zile", inclusiv apariţiile televizate, în care se referă la el şi la cererea formulată de Procurorul General referitoare la începerea urmăririi penale în cazul Zambaccian şi îi adresează câteva întrebări. Mai întâi, fostul premier îl întreabă dacă a reuşit să citească "scrisoarea transmisă Parlamentului de către Procurorul General de reluare a votului în ceea ce priveşte începerea urmăririi penale într-un dosar în care s-a mai dat până acum un vot, la 13 august 2008",  Năsase transmiţându-i lui Predoiu că din declaraţiile sale reiese că nu.

Năstase îl întreabă apoi pe ministru dacă s-ar justifica o propunere de demitere a Laurei Codruţa Kovesi, care în opinia liderului PSD a  încercat să îndemne Parlamentul la încălcarea Constituţiei. "Consideraţi că poate fi admisă o solicitare de aplicare retroactivă a unei decizii a Curţii Constituţionale, din octombrie 2008, pentru a justifica cererea de reluare a unui vot deja exprimat, în august 2008, în condiţiile în care articolul 147 alin.(4) din Constituţia României stabileşte, vă reamintesc, că deciziile Curţii Constituţionale au putere doar pentru viitor? Credeţi că s-ar justifica, în acest caz, o propunere de demitere pentru un Procuror General care semnează o astfel de cerere către Parlament, prin care îndeamnă la încălcarea Constituţiei?", se mai arată în scrisoarea deschisă a social-democratului.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor mai spune că ştie că Predoiu apreciază oamenii bine pregătiţi. "Tocmai de aceea, probabil, aţi înaintat propunerea ca Daniel Morar să fie reconfirmat în funcţie. La fel ca şi în cazul lui Doru Ţuluş. În aceste condiţii, chiar credeţi că cineva care încalcă brutal prevederile Constituţiei, inducând în eroare Parlamentul, poate fi în continuare Procuror General?", scrie Năstase cu subînţeles. 

"Parlamentul, în ciuda a ceea ce credeţi, nu este un ghişeu de înregistrat acte şi de îndeplinit comenzi politice. De altfel, această procedură a fost introdusă în România din 1866, odată cu Constituţia lui Alexandru Ioan Cuza, singura perioadă în care nu a funcţionat fiind perioada totalitară. Dispoziţii constituţionale asemănătoare există şi în alte ţări, precum în Franţa, după cum bine ştiţi. Dacă dv. sau Comisia Europeană consideraţi că această funcţie a Parlamentului nu este potrivită, eventual şi cea care asigură imunitate Preşedintelui României pentru dosarul Flota, vă rog să propuneţi modificarea corespunzătoare a Constituţiei. Mă întreb însă dacă dumneavoastră. aţi explicat vreodată Comisiei Europene aceste elemente care ţin de dispoziţii constituţionale interne. Sunt convins ca nu", mai acuză fostul premier. 

Năstase îi dă replica lui Predoiu şi în legătură cu afirmaţiile acestuia că Parlamentul ar bloca dosare, deputatul susţinând că "doar un amator poate să îşi pună problema blocării dosarelor în Parlament". Mai mult, Năstase sugerează că actualul ministru al Justiţiei nu are autoritate, având doar rol de preluare a mesajelor de la Bruxelles. "Vorbiţi mereu de mecanismele de monitorizare pe care Comisia Europeană le-a impus României. Dar acum înţeleg că, în continuarea activităţii Monicăi Macovei, rolul dumneavoastră a fost acela de a prelua mesajele care vin de la Bruxelles, fără a încerca vreodată să explicaţi, la rândul dumneavoastră, celor care ne monitorizează, care este cadrul constituţional din România. Aţi invocat

La final, Năstase îşi încheie scrisoarea expunându-şi părerea despre problemele din justiţie. "Ţinând cont de aceste precizări, aştept răspunsul dumneavoastră la întrebările de mai sus. Justiţia românească are, cu siguranţă, foarte multe probleme nerezolvate în aceşti ani, după cum se subliniază şi în rapoartele Comisiei Europene, probleme acutizate de faptul că, în ultimii ani, conducerea justiţiei româneşti, sub comandă politică, a canalizat foarte multe resurse şi energii pentru finalizarea unor dosare ale adversarilor politici, în loc sa aprofundeze şi să finalizeze reformele necesare acestui domeniu", conchide Adrian Năstase.