MENIU

Monica Iacob Ridzi a fost găsită vinovată de abuz în serviciu şi delapidare de către comisia parlamentară de anchetă

Alina Gorghiu: Considerăm că modul în care s-au cheltuit sumele la Ministerului Tineretului şi Sportului intră ca încadrare juridică la delapidare
Foto: NewsIn

"Îi solicităm premierului Emil Boc revocarea din funcţie a ministrului Monica Iacob Ridzi cerem începerea urmăririi penale pentru că s-a constatat că la MTS s-au cheltuit nejustificat sume de bani pentru evenimentele dedicate Zilei Tineretului", a anunţat joi preşedintele comisiei de anchetă a MTS, Alina Gorghiu.

Preşedintele Comisiei de anchetă a MTS, deputatul PNL Alina Gorghiu, a anunţat că raportul final propune începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu a ministrului Monica Iacob Ridzi.

"Considerăm că modul în care s-au cheltuit sumele la Ministerului Tineretului şi Sportului intră ca încadrare juridică la delapidare, pentru că Monica Iacob Ridzi a folosit fără justificare sume din bugetul public", a declarat Alina Gorghiu.  

Alina Gorghiu a anunţat că membrii Comisiei au ajuns la concluzia că au existat o serie de încălcări ale legii care angreneză responsabilitatea ministrului Monica Iacob Ridzi. În aceste condiţii, Raportul propune sesizarea Curţii de Conturi, Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi a ANAF, pentru efectuarea de anchete la Ministerul Tineretului şi la firmele care au organizat "Zilele Tineretului".

"Comisia a constatat o serie de încălcări a legislaţiei şi a constatat mai multe măsuri care au prejudiciat bugetul public. Ministrul nu a verificat costul evenimentelor organizate de către Ministerul Tineretului", a afirmat preşedintele comisiei de anchetă.

Raportul Comisiei va fi înaintat Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor în vederea unui raport care să recomande Plenului începerea urmăririi penale.

"Membrii Comisiei de anchetă au stabilit responsabilitatea ministrului Monica Iacob Ridzi pe următoarele paliere: responsabilitatea materială directă prin decizii luate personal, numirea membrilor comisiilor de selecţie şi de recepţie a serviciilor, aprobarea notei de fundamentare a procedurii de achiziţie publică de servicii de divertisment, semnarea unor contracte prevăzând prevederi ilegale privind influenţarea conţinutului editorial al unor televiziun. Responsabilitatea politică este a doua direcţie privind angajarea Guvernului României în cheltuieli nejustificate în contradicţie cu asumarea de către guvern a unei politici de austeritate" a precizat preşedintele forului, Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al membrilor Comisiei, ministrul nu a spus adevărul în faţa Comisiei de anchetă când a afirmat că "nu avea cunoştinţă de scena aflată în dotarea Casei Studenţilor din Bucuresti, dar la întocmirea proiectului de buget pe 2009 a semnat solicitarea de finanţare a ratelor de leasing pentru această scenă", se arată în raportul forului.

În acelaşi timp, membrii comisiei impută ministrului schimbarea procedurii de achiziţie publică în cursul derulării operaţiunii de la întocmirea programului anual de achiziţii publice pe anul 2009, până la întocmirea caietelor de sarcini şi utilizarea unor proceduri interne care, din punctul comisiei de vedere, nu era aplicabilă în domeniu.

Deputatul PNL a menţionat că membrii PD-L au dorit prelungirea comisiei de anchetă. "Membrii PD-L au solicitat prelungirea funcţionării comisiei pentru că ei consideră că probatoriul adus nu este suficient pentru luarea unei decizii. Trebuie precizat că comisia parlamentară de anchetă nu a dat verdict în acest caz, ci doar a făcut o propunere către instituţiile abilitate", a spus Alina Gorghiu.