MENIU

Medicii de la Slatina consideră abuzive măsurile luate de Ministerul Sănătăţii

Foto: RTV
Medicii de la Spitalul Judeţean Slatina consideră că ancheta Ministerului Sănătăţii a fost superficială

Situaţia rămâne tensionată la spitalul din Slatina. Medicii de la Spitalul Judeţean Slatina contestă deciziile ministrului Sănătăţii, care a demis conducerea spitalului, precum şi mai multe cadre medicale.

La Spitalul Judeţean Slatina există o tensiune în rândul personalului medical, împotriva căruia curg acuzaţiile foştilor pacienţi. Sindicatul din spital s-a solidarizat cu medicii şi asistentele sancţionate, care vor să dea în judecată Ministerul Sănătăţii.

Unul dintre cei doi medici rămaşi la Urgenţă ameninţă că îşi va da demisia, din solidaritate cu doctorii sancţionaţi de minister. Celălalt medic care a mai rămas a ajuns pe patul de spital, la neurologie, după ce i s-a făcut rău din cauza stresului şi oboselii.

La spital vor veni de la Craiova un medic specialist şi trei rezidenţi deoarece conducerea spitalului judeţean Craiova susţine că nu se poate lipsi de mai mulţi medici.

Într-un comunicat, sindicatul medicilor din spital susţine că măsurile luate sunt abuzive. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Slatina a precizat luni că deciziile luate de Comisia Ministerului Sănătăţii sunt "abuzive şi ilegale", iar ancheta a fost "superficială" şi supusă presiunii mass-media.

Şi Federaţia Sindicatelor Medicilor critică măsurile luate de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, considerându-le pripite. 

În acest timp, în spital s-a declanşat şi o anchetă în cazul medicului Renică Diaconescu, acuzat de alţi colegi că îşi ţine soacra internată în mod abuziv, de cinci ani.

În urma controalelor efectuate de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean Slatina ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a decis eliberarea din funcţie a directorului executiv a Direcţiei de sănătate publică Olt, a managerului spitalului, a directorului medical al spitalului, a medicului şef UPU, a  medicului de la Secția de boli interne, a medicului care a examinat pacientul, dr. Cornel Fulga şi a asistentei șefe de tură. De asemenea, ministrul a decis sancţionarea disciplinară a medicului de gardă, din Secţia de boli cronice și a asistentelor din Unitate de Primiri Urgențe, cu reducerea salariului cu 10% pe timp de 3 luni. 

Spitalul de Urgenţă din Slatina a intrat în atenţia opiniei publice încă de anul trecut

Şi atunci acuzaţiile au plecat din toate direcţiile - de la pacienţii care s-au plâns de atitudinea medicilor până la doctori care au vorbit decshis despre condiţiile precare în care lucrează. 

Cel mai răsunător caz care a aruncat o lumină tristă asupra Spitalului de Urgenţă din Slatina s-a petrecut în august 2008. Chirugul ortoped Paul Iancu a vorbit public despre dotarea precară.

"O să vă arăt un cleşte cu care tăiem noi anumite tije, este cleştele ăla cu care se taie pe şantier sârma sau fierul beton! Îl cumpărăm de la magazinele din oraş, pentru că nu avem cu ce opera. Vreau să atrag atenţia Ministerului Sănătăţii că suntem în culpă medicală! Riscăm foarte mult folosind aceste instrumente neomologate la operaţiile pe bolnavi", a declarat Paul Iancu, chirurg ortoped.

Chirugul care a făcut dezvăluirile a simţit imediat furia superiorilor din spital dar şi a Ministerului Sănătăţii, care prin vocea ministrului de atunci, Eugen Nicolăescu, nega ceea ce părea o realitate de zi cu zi.

În scurt timp însă, alte imagini suprinse în Slatina arătau realitatea şocantă a unei instituţii despre care şefii aveau numai cuvinte bune - mizerie, săli insalubre şi gândaci care se plimbau nestingheriţi prin saloane. 

Citeşte aici despre cazul ce a dus la efectuarea controlului la Spitalul Judeţean Slatina

Mai multe articole despre:
medici Ministerul Sănătaţii Slatina