MENIU

Măsea de mamut preistoric descoperită în Alba Iulia

fosilă
fosila de mamut la Alba Iulia

Muncitorii care lucrează la modernizarea şanţurilor Cetăţii Alba Carolina, au avut parte de o descoperire mai puţin obişnuită. Lucrătorii au dat de un fragment de măsea de mamut preistoric, animal care a trăit în urmă cu 35.000 de ani înainte de Hristos şi pe teritoriul ţării noastre. Specialiştii susţin că mamuţii au dispărut în epoca glaciaţiunilor , ucişi de boli sau de factorul uman.

Fragmentul de măsea a fost descoperită la o adâncime de opt metri, faţă de nivelul superior al zidurilor Cetăţii, într-un strat de pietriş.

În cadrul lucrărilor care se desfăşoară pe latura de Sud a castrului, în mod cu totul întâmplător a fost descoperită această măsea de mamut preistoric.  Specialiştii presupun că fragmentul de fosilă ar fi fost adus aici de apele Mureşului, în urmă cu câteva mii de ani.

Măseaua de mamut are o lungime de 20 de centimetri şi la acest moment se află în laboratorul de restaurare a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Arheologii spun că datarea cu exactitate se va putea face doar după finalizarea analizelor de specialitate.
În colecţiile Muzeului Naţional al Unirii mai există astfel de fosile de mamut, însă nu se ştie locul unde s-au descoperit.

Mai multe articole despre:
fosilă mamut lânos