MENIU

Manifestaţiile împotriva comuniştilor au continuat marţi noapte în centrul Chişinăului

Manifestaţiile împotriva comuniştilor au continuat azi-noapte în centrul Chişinăului
Foto: unimedia.md

Manifestaţiile împotriva comuniştilor au continuat marţi noapte în centrul Chişinăului. Poliţia a recâştigat controlul asupra clădirilor preşedinţiei şi Guvernului, asediate de manifestanţii care acuză fraudarea alegerilor parlamentare. Forţele de ordine au tras gloanţe oarbe împotriva unor protestatari care au vandalizat magazinele din zona Guvernului şi au arestat zece persoane. Liderii opoziţiei şi reprezentanţii societăţii civile se tem de o intervenţie în forţă a poliţiei şi armatei împotriva tinerilor, care au ieşit şi miercuri în stradă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de interne din Republica Moldova a avertizat că poliţia este pregătită să deschidă focul, cu gloanţe adevărate, împotriva huliganilor.

Nicolae Dabija, vicepreşedintele Comitetului de Salvare Naţională, structură apolitică similară FSN-ului creat în 1989 la revoluţia din România, se teme de o intervenţie în forţă a armatei.

Citeşte şi: La Chişinău a fost organizat un Comitet al Salvării Naţionale, similar cu FSN-ul


"Se spune că Voronin caută un motiv în plus pentru a instaura dictatura", a declarat Nicolae Dabija, vicepreşedintele CSN Rep. Moldova. Primarul de la Chişinău, Dorin Chirtoacă, a făcut apel la calm şi i-a rugat pe protestatarii să nu mai provoace în niciun fel autorităţile. El susţine că cei care au vandalizat magazinele marţi noapte sunt persoane infiltrate de comunişti ca să denigreze tinerii.

Citeşte şi: Dorin Chirtoacă: Vladimir Voronin ne-a acuzat că am organizat proteste fără a aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat ieri într-un mesaj televizat, că manifestaţiile tinerilor sunt o tentativă de lovitură de stat, dar că autorităţile "vor sta de strajă în faţa puciştilor".

Vezi aici declaraţia preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că protestele au fost organizate de provocatori, inclusiv din exterior. El a lăsat să se înţeleagă că aceştia ar putea fi din România.

În paralel, ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat de urgenţă la Chişinău pentru consultări. 

În jur de 10.000 de oameni au protestat marţi în centrul capitalei Republicii Moldova. Protestatarii au asediat şi incendiat sediile preşedinţiei, parlamentului şi Guvernului. O femeie a murit asfixiată cu fum în clădirea parlamentului. Sute de oameni, atât poliţişti cât şi manifestanţi, au fost răniţi. Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia se declară îngrijorate de situaţia din Moldova şi cer încetarea violenţelor.

Citeşte şi: O femeie a murit şi peste 50 de persoane au fost rănite marţi în revolta de la Chişinău