MENIU

Mai mult de 360.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în 2009

Aproape 25% dintre românii care pleacă în străinătate au o calificare într-o anumită profesie

Cele mai multe locuri de muncă obţinute de români sunt pe perioadă determinată, de două până la patru luni.

Cei mai mulţi dintre românii care au plecat, anul acesta, să muncească în străinătate s-au angajat în agricultură, hoteluri, restaurante sau în domeniul medical, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Cele mai multe locuri de muncă obţinute de români sunt pe perioadă determinată, de două până la patru luni. Cu toate aces­tea, au fost încheiate şi contracte pe in­tervale mai lungi de timp sau pe perioadă nedeterminată. Spre deosebire de anii trecuţi, ţările preferate de români în acest an sunt Germania, Franţa sau Danemarca. Veniturile obţinute în străinătate nu diferă faţă de cele de anul trecut. În funcţie de postul ocupat, dar şi de experienţă, românii pot câştiga până la 8.700 de euro lunar.

Specialiştii în resurse umane spun că principalele motive care determină exodul românilor sunt pierderea locului de muncă, lipsa unui venit care să le asigure un trai decent sau dorinţa de a câştiga mai bine.

Conform datelor furnizate de ANOFM, numărul românilor plecaţi la muncă în străi­nătate, înregistraţi de agenţie, s-a dublat faţă de anul trecut, depăşind astfel 100.000 de persoane. Prin agenţia de stat, românii au două posibilităţi de a pleca în străinătate, fie prin acordurile bilaterale, pe care România le-a semnat cu ţările europene, fie prin reţeaua de recrutare online EURES. Astfel, dacă în 2008 peste 52.600 de persoane au plecat prin ANOFM, în 2009, numărul acestora a depăşit 101.500 de persoane, dintre care aproape 1.000 prin reţeaua EURES.

Peste trei sferturi dintre acestea au plecat în Germania, angajându-se în agricultură cu contracte cuprinse între o lună şi trei ani.

CITEŞTE MAI MULTE PE BUSINESS STANDARD