MENIU

Mafia imobiliară din Capitală a lăsat pe drumuri sute de bătrâni, cu complicitatea unor funcţionari din primării

Foto: jurnalvalcean.ro

Sunt fără scrupule şi, de cele mai multe ori, violenţi. Lucrează în haită şi uneori chiar îşi droghează victimele ca să obţină ce vor. Aşa au acţionat, în ultimii ani, în Capitală, câteva dintre cele mai renumite grupări din mafia imobiliară. Ele au lăsat sute de bătrâni pe drumuri, în multe situaţii, cu complicitatea angajaţilor de la Cadastru şi chiar de la asistenţa socială.

În mai 2008, istoria grupării "Mandatarii" a luat o nouă turnură, după cel puţin doi ani de activitate în Sectorul 5 al Capitalei. Zeci de persoane suspectate că au înşelat bătrâni au ajuns în arest. Două se află şi acum după gratii. Printre complici erau funcţionari ai Primăriei Sectorului 5, care alimentau reţeaua cu informaţii despre proprietăţile vulnerabile.

Trei funcţionari din administraţiile fiscale şi un director de la Cadastrul Capitalei au intrat, tot anul trecut, în atenţia anchetatorilor. În complicitate cu doi interlopi cu ştate vechi, au vândut mai multe case şi terenuri chiar de sub nasul proprietarilor. Se întâmpla în sectoarele 1 şi 2. Gigi Boieru şi Boiernică şi-au mai trecut, astfel, la cazier, şi afacerile imobiliare ilicite.

Cele mai multe astfel de înşelăciuni se fac cu acte măsluite. O astfel de grupare distrusă la mijlocul anului trecut reuşisese să obţină deja un profit de peste o jumătate de milion de euro. Iniţial s-au făcut trei arestări, iar ancheta a ajuns şi la angajaţi ai Administraţiei locale Sector 1.

Ultima grupare anihilată de procurorii parchetului Judecătoriei Sector 6 vânduse, până la sfârşitul lunii iulie, cel puţin 50 de imobile din Capitală.

Printre cei implicaţi se numără şi un referent la Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului 6, dar şi un avocat.

Deşi anchetele pornesc în forţă, mulţi dintre acuzaţi ajung din nou în libertate după câteva luni de arest. Reţeta este întotdeauna aceeaşi. Angajaţii unor instituţii publice oferă informaţii despre proprietarii vulnerabili, fără moştenitori. De multe ori, membrii reţelei bat la uşa bătrânilor susţinând că sunt angajaţi de la Asistenţa socială. Prin diferite subterfugii, reuşesc să pună mâna pe acte de identitate şi de proprietate. Alţii se ocupă de falsuri, iar mulţi proprietari ajung, astfel, să doarmă pe preşul de la uşa propriei uşi.